ZORGZAME STAD

Kortrijk blijft groeien. Dit jaar tellen we voor het eerst meer dan 80.000 inwoners. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk wil in de eerste plaats werk maken van een zorgzame stad. Iedereen moet zich hier thuis voelen en zichzelf kunnen zijn. Jong en oud, man en vrouw, rijk en arm, hetero, holebi, transgender, met en zonder een beperking, hoogopgeleid en laaggeschoold en alles daar tussenin. Onze ambitie is om van Kortrijk een inclusieve, levendige gemeenschap te maken, waar iedereen kansen krijgt en niemand achterblijft.

 

In onze stad hebben we heel wat sociaal weefsel zelf in handen: eigen kinderopvang in de Blokkenhuizen, skateparken, gratis gebouwen voor onze jeugdverenigingen en jongeren, sporthallen en sportvelden, cultuurtempels, ontmoetingscentra, dienstencentra en wijkcentra, een sociaal restaurant VORK, een centrum voor eerstelijns gezondheidshulp, een Deelfabriek en zelfs 5 eigen woonzorgcentra. Die infrastructuur blijven we graag inzetten om het leven van onze Kortrijkzanen mooier te maken. Daarvoor stellen we duidelijke gebruiksregels op.

 

Niet iedereen heeft evenveel geluk. Soms kom je door tegenslag, ziekte of misstap in een moeilijke positie. Op die momenten zal de stad er zijn om iedereen zo snel mogelijk kansen te bieden om het leven terug op te pikken.

 

Ook jongeren moeten deelnemen aan het verenigingsleven en op kamp kunnen gaan. Sportactiviteiten laten hen verkennen waar ze goed in zijn, ze ontdekken hun identiteit door met cultuur in contact te komen. Leeftijdsgenoten of jeugdwelzijnswerkers zijn hun gesprekspartner bij problemen.  Ook op school maken ze vrienden en ontdekken ze hun talenten. We hebben de regie van kinderopvang in handen. Zo geven we ouders de kans te werken en een eigen sociaal leven uit te bouwen.

 

Jonge gezinnen hebben nood aan betaalbaar en kwalitatief wonen,  sociale voedsel- en energieprijzen en toeleiding naar betaalbare gezondheidszorg.

Kortrijk heeft een rijk aanbod aan opleidingen en begeleiding. Deze bieden nieuwe leerkansen en leerwerkplaatsen. Jong en oud krijgen de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen die naar werk toe leiden. We richten ons zowel op het leerplichtonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs als het volwassenenonderwijs.

 

Ook op latere leeftijd bieden we ondersteuning. Een schepen voor ouderen voert een doordacht beleid om senioren, de snelst groeiende bevolkingsgroep, extra te ondersteunen.

 

We bestrijden eenzaamheid en richten ons op hun behoeften met aangepaste infrastructuur en het stimuleren van hun deelname aan stadsactiviteiten. We blijven maaltijden aan huis leveren en investeren verder in zorgcampussen waar men terecht kan, als het thuis niet meer lukt.

 

Wie het Nederlands niet machtig is, krijgt begeleiding. Een taalbad Nederlands geeft jong en oud de kans om volwaardig aan de samenleving deel te nemen Buddy’s ondersteunen je in je zoektocht naar hulp.

 

Een sociaal vangnet is echter een trampoline waarmee je terug hoger geraakt. Het is geen hangmat. Misbruik van sociale systemen zorgt ervoor dat anderen op wachtlijsten blijven staan. Wie onterecht een leefloon trekt, leeft op kosten van de mensen rond zich.

 

We moeten niet altijd zelf willen organiseren. Er zijn heel wat hulporganisaties die prima werk leveren. We werken nog meer en nog beter samen met deze private organisaties en leren van elkaar.

De wijkcentra zijn een draaischijf naar duidelijke en toegankelijke dienstverlening.

Samen bouwen we aan een zorgzame en dynamische stad waar elke Kortrijkzaan zich kan ontplooien en bijdragen aan een sterke, betrokken gemeenschap.

 

OCMW & Wijkteams

 

  1. We hebben geïnvesteerd in een sterke outreachende sociale dienst met maatschappelijk werkers die tot bij de mensen gaan. Nu gaan we investeren in het verminderen van hun papierlast. Er moet een uniforme digitalisering komen van alle sociale dossiers zodat profiel, historiek en een overzicht van alle toegewezen sociale voordelen snel en gemakkelijk consulteerbaar zijn door de maatschappelijk werkers en door het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst. Enkel op die manier kunnen we op termijn de berekening van elk dossier volledig overlaten aan REMI en kunnen we zo komaf maken met de wildgroei aan bijzondere steunmaatregelen die doorheen de jaren zijn ontstaan.

  2. We moeten terug naar een duidelijk leefloon en af van de wildgroei aan extra voordelen, toelagen, bijzondere steun en supplementen. Dat duidelijk leefloon kan op basis van de persoonlijke behoeftigheid van een persoon berekend worden met de REMI-tool. We willen dit soort automatische rechtentoekenning algemeen toepassen. Op die manier vereenvoudigen we onze sociale dienstverlening en komt er opnieuw tijd vrij die onze maatschappelijk assistenten kunnen gebruiken voor persoonlijke begeleiding.

  3. Wie langer dan 2 jaar op zoek is naar werk en een leefloon krijgt, wordt in samenwerking met VDAB ingeschakeld voor minimaal 8 uren gemeenschapsdienst per week. Bijvoorbeeld bij de groendienst of in het vrijwilligerswerk. Zo bouwen langdurig werklozen toch al ervaring op en leren ze in werkomstandigheden te functioneren.

  4. Wanneer de OCMW-diensten en de stadsdiensten in de toekomst samen worden gehuisvest, voorzien we meteen ook in de mogelijkheid om andere sociale hulpverleners zoals het CAW, JAC, lokaal loket kinderopvang, Huis van het Kind,... te huisvesten om zo op termijn te komen tot één sociaal loket. Op die manier zitten zoveel mogelijk Kortrijkse sociale diensten bij elkaar en wordt een burger niet van de ene vestiging naar de andere gestuurd.

  5. De Deelfabriek won kort na de opening in 2023 de Europese prijs voor sociale dienstverlening. De jury van ESN roemde de sterke samenwerkingen die een plek hebben in de Deelfabriek. Maar nog te weinig mensen kennen de werking van de Deelfabriek of zien het als een deel van het OCMW. We zetten de Deelfabriek sterker in de markt als een echt ontmoetingscentrum in Kortrijk waar iedereen terecht kan. Waarom een boor kopen als je hem maar één keer nodig hebt en kunt lenen in de Instrumentheek? Waarom meteen een nieuwe mixer kopen als hij misschien nog te herstellen valt in het Repaircafé? Waarom zelf een overlockmachine kopen als er één beschikbaar is in de Naaihoek?

 

Nederlands leren

 

  1. Om te leren samenleven moet je de taal kennen. Op vandaag heeft de stad echter te weinig instrumenten in handen om zich echt met taalcursussen en taalonderwijs te gaan bezighouden. We ijveren er bij Vlaanderen voor om het Agentschap Integratie & Inburgering in de Wijngaardstraat de decentraliseren en over te hevelen aan de stadsdiensten. Dat gebeurde al in andere centrumsteden zoals Gent (Amal) en Antwerpen (Atlas). Taal en integratie is zo nauw verweven met samenleven dat je ook hier moet kunnen sturen. Wie komt naar de les krijgt extra, wie niet komt, kan sociale voordelen verliezen.

  2. Nederlands leren is de belangrijkste voorwaarde om te kunnen integreren. Op vandaag moeten mensen die zich willen inschrijven voor Nederlandse les nog veel te lang wachten op de start van een cursus. Daarom kijkt de stad samen met de centra voor volwassenenonderwijs om extra lessen Nederlands voor anderstaligen mogelijk te maken in de bibliotheek. Er kan ook gewerkt worden met een wisselend team van externe cursisten. Zolang een anderstalige maar elke dag terecht kan voor enkele uren Nederlandse les in afwachting van een vaste cursus of een vast traject. Zo kan ook het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst systematisch mensen doorsturen naar deze lesmomenten indien nodig.

  3. We blijven ook inzetten op zomerklassen Nederlands om kinderen met taal- of leerachterstand in de zomer extra ondersteuning te geven.

  4. We werken taalinitiatieven uit voor ouders die de taal niet of onvoldoende machtig zijn. En daar maken we meteen gebruik van om hen nauwer bij de school van hun kind te betrekken. We kijken of we lessen Nederlands voor ouders kunnen organiseren op de school van hun kinderen. Terwijl hun kind in de les zit of gebruik maakt van de naschoolse opvang, kunnen de ouders bijleren. En zo is er meteen ook meer gelegenheid tot oudercontact.

 

Diversiteit

 

  1. We blazen de Raad Intercultureel Samenleven (RIS) nieuw leven in. De RIS geeft adviezen aan het stadsbestuur op vlak van integratie en de raakvlakken met welzijn, samenleven, werk, onderwijs, vrije tijd, gezondheid en huisvesting. De Raad kan ook helpen om meldingen van burgers met een migratieachtergrond te helpen beantwoorden met hun vragen. De Raad staat ook de programmaregisseur samenleven bij in zijn of haar taken en kan helpen bij het uitdenken van interculturele activiteiten. Iets waar 61% van de Kortrijkzanen volgens de meest recente stadsmonitor vragende partij voor zijn.

  2. Samenleven gaat niet alleen over rechten en plichten. We moeten ook open staan om elkaar te leren kennen. Daarom zetten we nog sterker in op ontmoeting in de stad. We maken vanaf nu de reflex om op alle grote evenementen een element diversiteit in acht te nemen. Bijvoorbeeld in de vorm van een Somalisch eetstandje of een Braziliaans optreden.

  3. Eten en drinken zijn de beste verbinders. We stimuleren culinaire kennismakingen met andere culturen, bv. door een KRAC-foodtruck die kan staan op evenementen of in het winkelwandelgebied en we nodigen zo bezoekers uit om kennis te maken met andere smaken en gebruiken.

  4. Onze jeugdbewegingen bereiken nog niet alle kinderen. We onderzoeken wat de problemen zijn en werken de grootste drempels voor een inclusieve jeugdwerking weg. Of het nu gaat over taal, kinderopvang, kostprijs, kleren,... kinderen en jongeren dienen allemaal de kans te krijgen om in een jeugdbeweging te kunnen zitten. Om dat te doen proberen we te leren van jeugdbewegingen met ervaring, zoals KSA Pius X.

  5. We voeren een projectsubsidie Kortrijk Rijk aan Culturen Individuen, scholen, verenigingen,... met een goed idee of een project dat verschillende culturen in onze stad samenbrengt, kunnen een subsidie krijgen en ondersteuning van onze programmaregisseur samenleven.

  6. In lijn met het Vlaamse Plan Samenleven werken we een lokaal actieplan tegen polarisatie Polarisatie is een voedingsbodem voor radicalisering en extremisme waarbij de ander als vijand wordt gezien. Door in te zetten op ontmoeting en gesprek kunnen we polarisatie tegengaan.

  7. We breiden de inzet van praktijktesten op de huurwoningmarkt verder uit. In 2022 werden zo’n 400 testen afgenomen in Kortrijk op de huurwoningmarkt in samenwerking met de Kortrijkse makelaars. Bij twee op drie aanvragen door een Marokaanse huurder werd discriminatie vastgesteld door een private eigenaar. Via immomakelaars ging het maar over 1/4. We volgen deze cijfers verder op door ook de komende legislatuur praktijktesten uit te laten voeren.

  8. Daarnaast voeren we ook praktijktesten in op de arbeidsmarkt. In 2024 liet de stad Gent praktijktesten uitvoeren met fictieve sollicitaties bij zo’n 750 werkgevers. In 18% van de gevallen werden kandidaten ongelijk behandeld. Dit soort testen dragen bij tot een beter begrip van het probleem en stimuleren de inzet op meer sensibilisering, opleiding en wederzijds begrip. We kijken om ook in Kortrijk, in overleg met de Kortrijkse uitzendbureau’s.

 

Werk & activering

 

  1. We bouwen onze dienst werk- en activering beter uit. Per traject moet een goed dossier aanwezig zijn en ook na uitstroom moeten die dossiers periodiek blijven opgevolgd worden. Het heeft geen zin om mensen naar werk toe te leiden die nog niet klaar zijn om aan zo’n traject te beginnen of die juist te hoog opgeleid zijn voor een traject. We zorgen voor een traject op maat. Daarnaast zetten we veel meer in op het vinden en begeleiden van trajecten in bedrijven in Kortrijk. We stellen een activeringsmanager of Matchmaker aan die alle grote Kortrijkse bedrijven persoonlijk bezoekt om de werking van de dienst werk & activering toe te lichten en de verschillende mogelijkheden en wensen met elkaar te matchen.

  2. We creëren een nieuwe leerwerkplaats koeriers, gericht op de bedeling van flyers en stadsbrieven. De stad heeft jaarlijks vele duizenden brieven die gepost moeten worden in buurten en in Kortrijk. In plaats van dat te betalen aan Bpost, leiden we mensen op om basisvaardigheden te leren kennen: wegwijs raken met plaatsnamen in Kortrijk, verkeersregels in België leren, omgaan met navigatie,... en zo maken ze de opstap naar reguliere koerierjobs zoals pakjesdiensten, fietskoeriers, postbodes,…

 

Woonzorgcentra

 

  1. De voorbije legislaturen bouwden we telkens een nieuw woonzorgcentrum. WZC De Zon zag het licht in 2019 en in 2024 openden we WZC t'Huis, het nieuwe WZC Sint-Jozef aan de Condédreef. Ook in de volgende legislatuur blijven we onze woonzorgcentra renoveren. De twee oudste zijn WZC Het Biezenheem in Bissegem en WZC Ter Melle in Heule. Tegelijk halen we de banden met de private WZC aan en kijken we welke samenwerkingen er mogelijk zijn.

  2. Wanneer we een woonzorgcentrum renoveren kijken we of het mogelijk is om intergenerationele functies te combineren. Een woonzorgcentrum en een kinderopvang bijvoorbeeld. We kunnen ook een aantal studentenkamers of studio's voorzien in onze woonzorgcentra zoals in Leuven. Of we kunnen er extra studieplekken voorzien tijdens de blok.

 

Vrijwilligers

 

  1. Heel wat inwoners van Kortrijk willen de handen uit de mouwen steken om meer vrijwilligerswerk te doen. Ze weten alleen niet goed wat ze allemaal kunnen doen in die uren dat zij beschikbaar zijn. We creëren de VIK-ings (Vrijwilligers-in-Kortrijk) en investeren in website waar iedereen een eigen vrijwilligersprofiel kan aanmaken. Onze vrijwilligerscoördinator gaat dan op zoek naar een goeie match. Elk jaar bedanken we onze vrijwilligers met een spetterend vrijwilligersfeest en zetten we straffe vrijwilligers met hun verhaal in het stadsmagazine.

  2. We organiseren een inleefmaand voor vrijwilligers zoals in de stad Genk. Een maand lang kan je mee op pad met verschillende organisaties of stadsdiensten en kan je vrijblijvend uitproberen welk vrijwilligerswerk je ligt.

  3. We organiseren jaarlijks een vrijwilligersbeurs (cfr. Hasselt en Mechelen) waar je als geïnteresseerde vrijwilliger kan komen kennis maken met de verschillende verenigingen die op zoek zijn naar vrijwilligers. We sluiten de beurs 's avonds feestelijk af met het jaarlijkse vrijwilligersfeest voor alle vrijwilligers in onze stad.

 

Kinderopvang

 

  1. Er blijft een grote vraag naar kinderopvang in de stad. Op vandaag zijn er 57,9 opvangplaatsen per 100 kinderen en we streven naar minstens 60 opvangplaatsen, liever nog meer. Tegen 2030 moeten er minstens 100 plaatsen extra komen om de demografische groei in de stad te kunnen volgen. We verhogen daarom de premie voor nieuwe initiatieven daarom van € 1000 naar € 2500 en laten de premie verder stijgen in functie van de locatie. Op plaatsen waar nog geen voldoende aanbod in de omgeving is, kan de premie stijgen naar € 4000.

  2. We zorgen voor een leertraject voor beginnende kinderopvangbegeleiders in onze eigen gemeentelijke kinderopvang De Blokkenhuizen. Zo geven we zij-instromers en andere mensen die twijfelen om een eigen kinderopvang op te starten zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning.

  3. We passen de nieuwe voorrangsregels in de kinderopvang toe en zorgen ervoor dat ouders die minstens 80% werken of een opleiding volgen, voorrang krijgen. Ook intensieve activeringstrajecten en Nederlanse les kunnen hieronder vallen. We kijken of we via het vrijwilligersplatform van de stad een snelle kinderoppas kunnen organiseren voor ouders die onverwacht een sollicitatiegesprek hebben.

 

Jongeren

 

  1. Er komt een Kortrijkse Jeugdraad. De jeugdraad komt verschillende keren per jaar samen met de schepen van Jeugd. Dat kan systematisch of dat kan thematisch zoals Bar Futur. Bij grote beleidsdossiers die te maken hebben met jongeren, kan de schepen dan advies vragen aan de jongeren zelf. De Kortrijkse Jeugdraad krijgt ook een eigen jaarlijks budget waarmee ze samen met Tranzit de Dag van de Jeugdbeweging en andere evenementen kan organiseren.

  2. Kampvervoer van materiaal van en naar kampen blijft een grote kost voor jeugdverenigingen. We organiseren daarom met alle gemeenten in de regio een raamcontract met een verhuurbedrijf. Alle jeugdverenigingen kunnen dan gebruik maken van deze beter onderhandelde prijzen voor hun kampvervoer.

  3. We bouwen onze skatebowl en skateparken aan de Luxaplast en in Kooigem nog meer uit. In de Wembley komt dan weer een nieuw outdoor skatepark. We proberen ervoor te zorgen dat je op de skateparken ook iets kan drinken en dat er bijhorende publieke toiletten zijn zodat het echte ontmoetingsplekken worden en ook meer meisjes kunnen deelnemen aan het skaten.

  4. We blijven inzetten op kwalitatieve jeugdinfrastructuur. De Chiro van Rollegem en Bellegem hebben dringend nood aan betere lokalen. We gaan gesprekken aan met het GO!-onderwijs over het vrijgekomen binnengebied tussen de Groenweg en de Dottenijsestraat. Hier zou de stad een echt verenigingscampus van kunnen maken met plaats voor zowel de jeugdverenigingen, de harmonie en de toneelvereniging. We zitten daarom met hen samen en kijken wat iedereen precies nodig heeft.

  5. We breiden de UiTPAS-ondersteuning van de sportdienst uit naar de jeugdbewegingen en cultuurverenigingen. Dat is een systeem waarbij de stad nog meer tussenkomt in de kosten om sociaal zwakkere jongeren een abonnement te kunnen aanbieden aan 20% van de prijs. Zo verlagen we nog meer drempels voor vrijetijdsbesteding van jongeren uit kansarmoede. Jeugdbewegingen zijn zo'n cruciaal aspect in de vorming van een kind, dat de stad er alles aan moet doen om te garanderen dat de kostprijs nooit een drempel wordt.

  6. Nu studenten meer studentenjobs en flexijobs kunnen doen, is het soms zoeken naar jongeren die nog speelpleinanimator willen zijn tegen een vrijwilligersvergoeding. Nochtans is er heel veel vraag naar speelpleinwerking. We kijken daarom hoe we onze animatoren beter kunnen vergoeden voor hun inspanningen.

 

Singles

 

  1. We ijveren voor een singlestoets in alle nieuwe regels van het stadsbestuur. Houdt deze regel wel rekening met eenpersoonshuishoudens? Bv. wanneer een taks wordt geheven op een adres zonder te kijken naar het aantal personen die op dat adres wonen.

  2. We passen de singlestoets ook toe op bestaande regels. We maken een inventaris van regels die nu onbedoeld singles discrimineren en vragen dat de stad deze geleidelijk aan wegwerkt. Bv. In rusthuizen zijn er voorbeelden gekend van gezinstarieven voor het verblijf als een koppel een kamer deelt. Als twee alleenstaanden diezelfde kamer delen – wat op zich al veel minder evident is -, betalen ze samen een pak meer dan dat koppel.

  3. We zetten in op singles-vriendelijk wonen door woonvormen te stimuleren geschikt voor singles, zoals co-housen. We staan als stad ook open voor mensen die hun te grote woningen fysiek willen opdelen of delen met een alleenstaande.

  4. We promoten onze stad als singles-vriendelijk en betrekken daar ook de horeca, ondernemingen en verenigingsleven bij via een heus singles-charter met makkelijk toepasbare tips voor iedereen. Een tafel hoeft niet altijd twee stoelen te hebben, je kan ook een centrale grote tafel voorzien waar mensen die alleen komen aan kunnen schuiven. Restaurants die ook de betere wijnen per glas aanbieden en niet enkel per fles, houden ook al meer rekening met singles. Familiepassen voor gezinnen kunnen onbedoeld discrimineren als een single geen keuze heeft tussen het algemeen tarief en een kortingstarief. Meer aandacht voor singles of alleenstaande ouders op de werkvloer: nog te vaak gaat men er van uit dat singles meer beschikbaar zijn met nacht- of weekendwerk en vakanties buiten het seizoen.

  5. We gebruiken als stad singles-vriendelijke taalgebruik. Bv. Schrap standaardtitels zoals ‘de heer en mevrouw’ op brieven en uitnodigingen. Zeker voor mensen die recent alleen gevallen zijn, kan dit emotioneel heel pijnlijk zijn.

 

Senioren

 

  1. Net zoals we een schepen van jeugd hebben, zorgen we voor een schepen van derde jeugd. Die schepen maakt werk van meer activiteiten voor senioren, het organiseren van Zilveren Kortrijk Spreekt en zit verschillende keren per jaar samen met vertegenwoordigers van de ouderenverenigingen en de ouderenadviesraad om te bekijken welke activiteiten voor onze derde jeugd de stad kan (helpen) organiseren.

  2. Niet iedereen heeft het geluk om oud te worden binnen een sociaal netwerk. Met ouder worden, wordt het soms ook fysiek moeilijker om ergens naartoe te gaan, buiten te komen, boodschappen te doen,... We gaan op zoek naar manieren om senioren die niet goed te been zijn meer te betrekken bij de evenementen in de stad. Door bijvoorbeeld bij grote evenementen zoals Sinksen, de zomermarktjes, concerten, een zitgedeelte te voorzien voor senioren. Op Sinksen programmeren we als stad ook meer activiteiten voor senioren.

  3. We onderzoeken of we in samenwerking met shuttle-diensten zoals Keolis kleine, gerichte shutte-lijnen kunnen voorzien. Bijvoorbeeld van ‘t Hoge tot aan de maandagmarkt of van de gratis randparking tot op de Grote Markt tussen 11:00 uur en 21:00 uur. Of een vast traject in het centrum van de stad met een aantal vaste stops zoals de parkings, de Grote Markt, het winkelwandelgebied,... Daarnaast kijken we of we met vrijwilligers kunnen voorzien in beperkt vervoer van en naar huis bij grote evenementen, bv. met golfkarretjes.

  4. We zorgen ervoor dat (senioren)verenigingen gratis een pagina krijgen in de stadskranten om hun activiteiten in bekend te maken.

  5. Senioren die hun sociale kring zien verkleinen of die zonder hun partner vallen, geraken makkelijker vereenzaamd. We gaan als stad samenwerkingen met grote keukens en kijken of ze het zien zitten om zich aan een verminderd tarief ook open te stellen voor 70-plussers. We denken aan keukens zoals die van de woonzorgcentra, maar ook deze van scholen. Op die manier proberen we in elke wijk of deelgemeente een plek te vinden waar senioren over de middag terecht kunnen voor een gezonde maaltijd zonder zorgen en een babbel met lokale mensen.

  6. We willen naast Kamping Kitch en Alcatraz ook een muziekfestival voor onze senioren. Een echte Rimpelrock in onze stad. Met headliners op maat van onze derde jeugd. We werken samen met Kortrijkse verenigingen zoals koren, muziekverenigingen, toneelgezelschappen, conservatorium,… Dit samen met artiesten uit Vlaanderen. Voor senioren denken we aan hits uit de jaren 60, Weense muziek, Glenn Miller muziek, Schlagers,… de typische meezingers.

  7. We zien ook meer mogelijkheden om te programmeren voor senioren. Wanneer er op het Vandaleplein een podium staat in afwachting van de zomermarkten, kan er in de namiddag perfect een Rimpelconcertje ingepland worden. Voor senioren een ideaal moment in de namiddag, terwijl we de standjes nog opbouwen. En zo halen we twee keer plezier uit de gehuurde en geïnstalleerde apparatuur. Of wanneer we het EK of WK-voetbal uitzenden op groot scherm en er is geen wedstrijd gepland: waarom geen oude film op groot scherm afspelen? En zo zijn er zeker nog tal van mogelijkheden. We houden daarbij rekening met goede, comfortabele stoelen, verharde ondergrond voor rolstoelen en eet- en drankstandjes met bediening aan tafel.

  8. We zorgen voor meer en betere verlichting in onze ondergrondse parkings. Ook de signalisatie van hoe je naar de uitgang kan maken we duidelijker. Voor senioren die dat wensen, organiseren we oefensessies om moeilijkere parkings zoals Parking Schouwburg zorgenloos te leren inrijden. In elke parking voorzien we ook een aantal bredere parkeerplaatsen die gemakkelijker zijn voor senioren naar de parkeerplaatsen in Parking Houtmarkt of Buda. Zo maken we het voor onze senioren zo aangenaam mogelijk om ondergronds te parkeren.

  9. We zetten verder in op het succesvolle rechten-aan-huis-concept van het project Visite. Sinds 2013 doen de wijkteams samen met vrijwilligers stelselmatig alle deelgebieden van Kortrijk aan en gaan ze deur-aan-deur bij de 75-jarigen. Soms gewoon voor een praatje, maar ook de ideale gelegenheid om te kijken hoe de stad hen kan helpen. In totaal werden al zo’n 1200 huisbezoeken gedaan waar een kleine 600 hulpvragen uit voortkwamen. Na Kooigem, Rollegem, Bellegem, Marke en Bissegem is het binnenkort de beurt aan Heule.

  10. We zorgen voor meer sport- en bewegingsactiviteiten op maat van senioren voor wie het nog belangrijker is om buiten te komen en voldoende beweging te hebben. Zo kunnen we beter bekend maken welke korte wandelroutes er in de omgeving seniorvriendelijk zijn. We versterken leuke initiatieven zoals de senioren die op een vast tijdstip elke week het Spijkerpad afwandelen aan de Lange Munte.

  11. We zorgen samen met de seniorenverenigingen in onze stad voor een infomarkt voor senioren waar ze kennis kunnen maken met alle vrijetijdsbestedingen die de stad te bieden heeft. Dat kan gaan van opleidingen tot nieuwe hobby’s en eenmalige activiteiten waar ze aan kunnen deelnemen.

  12. Binnen het vrijwilligersplatform van Kortrijk voorzien we een specifieke vorm van vrijwilligerswerk waarbij senioren zorgen voor andere senioren. Er zijn heel wat jonge senioren die net op pensioen zijn en zich graag enkele uren per week willen inzetten om hun oudere leeftijdsgenoten te helpen.

  13. Heel wat toiletten van restaurants zijn niet of slecht voorzien op minder mobiele senioren die bijvoorbeeld met een rolstoel binnenkomen. We lanceren opnieuw een campagne en een premie om handelszaken toegankelijker te maken. Samen met de toegankelijkheidsambtenaar kunnen ze kijken hoe dit het makkelijkst kan.

 

Dieren

 

  1. Maar liefst 3 op de 5 gezinnen hebben één of meerdere huisdieren. We zorgen voor meer en betere infrastructuur om met die dieren ook buiten te komen in de stad. Op vandaag zijn er 6 afsluitbare hondenweides, met name aan Parking Vlienderkouter in Bissegem, in De Warande en de Schakeldries (Heule), in de verkaverling Langwater op ‘t Hoge, in Park Blauwe Poort en aan het OC in Marke. We zorgen ervoor dat er in elke deelgemeente een hondenweide is en we evalueren hoe we de bestaande hondenweides beter kunnen maken.

  2. We blijven inzetten op diervriendelijkere manieren om de wilde dierenpopulaties in onze stad onder controle te houden. Zo zetten we de aanpak met de pil voor duiven Deze pil maakt een deel van de duivenpopulatie onvruchtbaar zonder gevaar voor hun gezondheid of deze van andere dieren die de bewerkte maïskorrels zouden innemen. De rattenpopulatie pakken we aan met ecologische vallen die de rat eerst bedwelmen in plaats van met vergif dat uiteindelijk in de natuur terecht komt. Samen met Dierenasiel De Leiestreek vzw monitoren we ook nauwgezet de zwerfkattenpopulatie. Bij een teveel worden de katten gevangen en gesteriliseerd. Daarnaast voorzien we ook een budget om gewonde, wilde zwerfdieren te verzorgen in het asielcentrum. Zo hoeven dieren niet nodeloos pijn te lijden in afwachting van een ad hoc oplossing. We gaan daarvoor een nieuwe samenwerking aan met het dierenasiel.

  3. We willen meer rekening houden met baasjes met huisdieren. We onderzoeken of we in overleg met onze handels- en horecazaken een diervriendelijk label voor restaurants, cafés en winkels kunnen maken. Zo kunnen handelszaken aangeven dat dieren er zeker welkom zijn en dat er bv. drinkbakje voor handen is.

  4. We hernemen de campagne waarbij baasjes met huisdieren dit langs de straatzijde kunnen aangeven aan de hand van een sticker. Zo weet de brandweer dat bij een noodgeval er ook nog huisdieren aanwezig zijn en kan ze daar rekening mee houden.

  5. We kijken voor een proefproject waarbij we in onze 5 woonzorgcentra van Zorg Kortrijk de bewoners regelmatig in contact brengen met huisdieren. Verschillende woonzorgcentra experimenteren daar al mee. Huisdieren zorgen voor velen voor een vertrouwd gevoel, roepen herinneringen op aan een eigen huisdier en zet ouderen ook aan tot meer interactie onderling. Ook voor bewoners met dementie zijn er studies die stellen dat de aanwezigheid van dieren onrust wegneemt, de alertheid verhoogt en het leggen van contact bevordert.

  6. Wie zijn huisdier verliest, verliest meestal een hele trouwe vriend. Die baasjes hebben vaak ook nood aan een plek waar ze dat verdriet een plaats kunnen geven. We onderzoeken daarom of we op bestaande begraafplaatsen of ergens anders een dierenbegraafplaats kunnen toevoegen.