PROPERE STAD

Een propere stad heeft een belangrijke invloed op het veiligheidsgevoel en de leefbaarheid van een stad. Om de aantrekkelijkheid van de stad voor inwoners, bezoekers en ondernemers nog te vergroten is een kwalitatief afvalbeleid essentieel.

 

De laatste jaren hebben we veel stappen gezet om een propere en duurzame stad te worden. We zijn ook goed voorbereid op de doelstellingen inzake afvalbeleid en duurzaamheid die de hogere overheid oplegt. Zo zijn we klaar voor de aparte ophaling van groen-, fruit- en tuinafval (GFT) die van start gaat in 2026. We investeerden al in slimme afvalbakken die PMD, restafval en sigarettenpeuken apart verzamelen. De Kortrijkzaan is intussen ook vertrouwd met het concept van ons mobiel recyclagepark, groenkar en wijkcompostpaviljoenen. Het is onze doelstelling om die nabije dienstverlening nog verder uit te breiden.

 

Ook inzake het groenbeheer gaan we bijsturen. Door de vele stadsvernieuwingsprojecten met extra groenvoorzieningen en klimaatverandering worden we geconfronteerd met uitdagingen die er vroeger niet of in mindere mate waren. Een goed en flexibel management met extra budgettaire inspanningen en keuzes is een noodzaak.

 

We waren één van de eerste steden die boetes uitschreven voor het wegwerpen van peuken en ander zwerfvuil. Sluikstorters proberen we te betrappen en te identificeren door de inzet van sluikstortcamera's, politie en GAS-vaststellers. We slagen hier nu al goed in met jaarlijks meer dan 300 boetes voor het wegwerpen van peuken en meer dan 400 boetes voor sluikstorters uit te schrijven. Het Digitaal Referendum van 2022 maakte ook duidelijk dat de Kortrijkzanen hun stad proper willen: bijna 4000 inwoners gaven groen licht voor het verhogen van het boetebedrag voor sluikstorten.

 

Nette Stad

 

  1. Elke jaar organiseren we een grote lenteschoonmaak: een week en een weekend waarin we de hele stad poetsen. Inwoners kunnen meedoen door hun eigen wijk op te ruimen en krijgen daarvoor grijpers, vuilzakken en handschoenen.

  2. We blijven rokers sensibiliseren rond het weggooien van peuken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn sigarettenpeuken niet biologisch afbreekbaar. Het duurt 15 jaar tegen ze vergaan en ook dan blijven er giftige stoffen achter. Inwoners kunnen daarom een gratis peukenetui bestellen via 1777 waarmee ze de peuk kunnen bijhouden tot ze een vuilbak tegenkomen.

  3. Op drukke plaatsen in de stad zoals het straatje, het winkelwandelgebied, de verlaagde Leieboorden en de stadsparken plaatsen we gekleurde vuilbakken met de afgescheiden sorteerfuncties voor restafval, PMD en sigarettenpeuken. Zo sorteren we nog beter de verschillende fracties. De Binji-vuilbakken in het winkelwandelgebied en aan de skatebowl doen dit nu al. De Big Belly-vuilbakken die hun inhoud compresseren behouden we voor plaatsen met veel restafval en plaatsen buiten frequente ophaalroutes. We zetten verder in op slimme afvalbakken op hotspots die een signaal sturen naar team Nette Stad wanneer ze bijna vol zitten.

  4. Wie woensdagavond over de Grote Markt wandelt, ziet stapels vuilniszakken. Dat komt omdat de ophaling in de binnenstad (winkelwandelgebied, Grote Markt, Verlaagde Leieboorden, Historisch Hart, 't Straatje) van restafval, PMD en papier en karton op donderdagvoormiddag is en iedereen alles woensdagnamiddag al buiten zet. De Grote Markt ziet er dan niet uit. We maken daarom afspraken met IMOG en de afvalophalers om te komen tot een snellere ophaling van het afval in de binnenstad vanaf woensdagavond 18:30 uur.

  5. Het mobiel recyclagepunt tijdens de maandagmarkt wordt altijd goed bezocht. Ook de aparte rondes van de groenkar trekken altijd veel buurtbewoners met hun overtollig tuinafval. We breiden deze dienstverlening verder uit door 5 wagens te voorzien voor het mobiel recyclagepark (restafval, PMD, groenafval, grofvuil en kleine fracties) en een vaste route te maken langs alle pleinen van de stad. We doen dit telkens van 18:00 uur tot 20:00 uur zodat je ook na de openingsuren van het recyclagepark ergens in Kortrijk terecht kan met je dringend afval.

  6. Op vandaag hebben inwoners met een bestelwagen niet gemakkelijk toegang tot het recyclagepark. De parkwachters moeten eerst controleren of de wagen niet is ingeschreven als lichte vracht omdat bedrijfsafval niet valt onder de gratis fracties, moeten zij met een attest kunnen aantonen dat dit hun enige wagen is. Deze manier van werken is niet gebruiksvriendelijk. We kijken om naar een systeem te gaan waar inwoners, maar ook ondernemers terecht kunnen op het recyclagepark. Gewoon tegen andere tarieven.

  7. Vroeger had je als inwoner van Kortrijk recht op één gratis ophaling van grofvuil per jaar. Denk aan grote kasten, oude matrassen, zetels,... We voeren dit recht opnieuw in. Je maakt een afspraak via 1777 en zorgt ervoor dat het grofvuil maximaal 24u op voorhand klaar staat voor je woning of appartement. De stad komt dit dan ophalen en brengt dit naar het recyclagepark.

 

Groenbeheer

 

  1. Het groenonderhoud van de stad zal in de toekomst alleen maar toenemen. Daarom organiseren we de groendienst vanaf nu anders. De stad wordt opgedeeld in een vast aantal sectoren voor groenbeheer. Inwoners zullen online op kaart kunnen zien wanneer welke sector aan bod komt. Op vandaag wordt er teveel gewerkt met aparte ploegen: de ene ploeg doet het gras en later doet een andere ploeg bomensnoei, met als gevolg dat het voelt alsof er overal half werk is geleverd. We zorgen ervoor dat de groendiensten telkens een hele sector kunnen afwerken alvorens naar de volgende sector over te gaan. De stad stelt daarvoor coördinatoren aan die de planning van de aangestelde sociale maatwerkbedrijven kunnen overnemen en die deze ploegen beter kunnen aansturen in functie van de noden in de stad. We verleggen ook focus. Op vandaag is het onderhoud van de stadsparken prioriteit 1 en komt het onderhoud van straten en wijken maar op prioriteit 2. We keren die logica om.

  2. We zorgen voor een flexteam groenonderhoud dat zich kan bezighouden met meldingen 1777 en gerichte opdrachten. Zo kan de rest van het team groenonderhoud zich houden aan de gemaakte planning voor het structureel onderhoud en hoeven ze niet steeds ter herplannen rond dringende opdrachten. Wanneer het flexteam geen aparte opdrachten heeft, komt ze het regulier team versterken.

  3. We geven bedrijven in onze stad de kans om het groen van een rotonde te adopteren. Zij krijgen de unieke mogelijkheid om op een subtiele manier reclame te maken voor hun bedrijf. In ruil zijn zij verantwoordelijk voor het groenonderhoud. De vorm van reclame moet wel stijlvol zijn en worden voorgelegd aan de stad. De stad behoudt het recht om op elk moment het beheer terug in handen te nemen.