DIENSTVERLENENDE STAD

Kortrijk is op vlak van digitalisering al jarenlang een pionier. Met het Thuisloket kan je 7 op 7, 24 op 24, attesten en akten opvragen via jouw gsm of computer. Vorig jaar ontwikkelden we als eerste Vlaamse stad een Virtuele Assistent voor onze website, een chatbot aangedreven door artificiële intelligentie. En sinds deze zomer is er ook de Kortrijk-app waarmee je alle digitale diensten van je stad letterlijk bij de hand hebt. Zo kan je eenvoudig vanop jouw smartphone een afspraak maken op het stadhuis, een melding maken bij 1777, akten en attesten opvragen en nog veel meer. Uit de meest recente stadsmonitor blijkt dat Kortrijkzanen erg tevreden zijn over de digitale dienstverlening. Onze visie is: hoe minder je naar het stadhuis moet komen, hoe beter. Daarom blijven we verder inzetten op de ingeslagen weg van digitalisering. De volgende jaren willen we bijvoorbeeld stappen zetten bij de ID-kaarten, rijbewijzen, huwelijksaangifte, geboorteaangifte... Daar kunnen zeker nog bezoeken aan het stadhuis geschrapt worden.

 

We zetten in op digitalisering, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat de stad fysiek aanspreekbaar blijft. Veel mensen hebben nood aan contact met een stadsmedewerker die hen in woord en daad bijstaan. Ook op vlak van dienstverlening is Kortrijk een voortrekker. Sinds acht jaar is het stadhuis op afspraak. Dat heeft veel voordelen. De lange wachtrijen aan de loketten van het stadhuis zijn verleden tijd. 9 op de 10 bezoekers worden binnen de 5 minuten opgeroepen, meer dan de helft van de bezoekers wordt zelfs binnen de minuut na het tijdstip van afspraak opgeroepen. Medewerkers kunnen zich door het afsprakensysteem ook beter voorbereiden, waardoor de bezoeken sneller afgehandeld kunnen worden. Maar om nog meer Kortrijkzanen te kunnen ontvangen op een moment dat voor hen past, willen we de openingsuren van het stadhuis aanpassen zodat Kortrijkzanen ook ‘s avonds na de reguliere werkuren een afspraak kunnen maken. Het afhalen van documenten zoals rijbewijzen en ID-kaarten moet kunnen zonder een afspraak te maken op het stadhuis. Via een kluisje of een automaat zal dat 24 op 24 mogelijk zijn.

 

1777 is dé toegangspoort van de Kortrijkzaan voor vragen en meldingen over de dienstverlening. Vorig jaar kwamen er meer dan 62.000 meldingen binnen bij 1777. Via telefoon, mail of webform. Driekwart werd onmiddellijk beantwoord door een onthaalmedewerker van 1777. Voor de overige meldingen was tussenkomst nodig van een deskundige binnen een stadsteam of bij externe partners (bv. Imog, politie...). Soms duurt het wel nog te lang voor een inwoner dan antwoord krijgt. We maken het meldpunt 1777 efficiënter door binnen elke stadsdienst de processen te optimaliseren en bevoegdheden juist te zetten. Zo hebben we sinds kort bij Nette Stad een pilootproject waarbij een aparte ‘meldingenploeg’ elke dag op pad gaat met smartphones en Ipads waarop ze de meldingen in real-time binnenkrijgen en die ook onmiddellijk kunnen afwerken en de burger daarvan op de hoogte brengen.

 

Voor Stad Kortrijk werken 1.800 medewerkers. We maken werk van een grote efficiëntie-oefening en kijken waar bespaard kan worden of waar extra personeelsinzet nodig is. Om concurrentieel te blijven met omliggende steden en gemeenten evalueren we ook de loonschalen van onze medewerkers. Tenslotte investeren we ook in de huisvesting van onze medewerkers. De uitvoerende diensten (publieke ruimte, afval, groendienst...) kregen afgelopen bestuursperiode een gloednieuw depot op de Vier Linden in Heule. De administratieve medewerkers van het stadhuis verdienen ook een werkplek die voldoet aan alle vereisten om comfortabel en efficiënt te kunnen werken.

 

Stadhuis

 

  1. De openingsuren van de loketten in het stadhuis zijn nog teveel de normale kantooruren. Terwijl mensen op dat moment juist zelf aan het werk zijn. We verminderen het aantal kantooruren waarop het stadhuis open is, maar we verruimen de openingsuren buiten de kantooruren. Zo kunnen we bijkomende avondopeningen organiseren van 16:00 tot 20:00 uur.

  2. In het geboorteloket in de materniteit van AZ Groeninge kunnen kersverse ouders snel en eenvoudig de geboorte van hun kindje aangeven. Nog makkelijk zou zijn als dat gewoon via de gsm kan. Daarom maken we de geboorteaangifte digitaal en gratis. Ook de huwelijksaangifte wordt digitaal.

  3. We investeren in een draagbaar burgerloket om ID-kaarten, reispassen en rijbewijzen aan te vragen. Daarmee kunnen we naar mensen die niet goed te been zijn, sessies organiseren in het ziekenhuis of in woonzorgcentra en kunnen we bijvoorbeeld ook eens een zitdag in deelgemeenten organiseren. Zo kunnen mensen in hun eigen deelgemeente een nieuwe ID... aanvragen.

  4. Burgers en ondernemers verkiezen een gemeente die de klok rond online bereikbaar is. Waar ze met een klik op de muis hun dossier inkijken en transacties uitvoeren. Waar ze een persoonlijk gesprek voeren via videochat. Zonder verplaatsing, zonder tijdverlies, zonder gedoe. Maar waar ze altijd welkom zijn op het gemeentehuis wanneer ze dat wensen. De cijfers van de Barometer Digitale Inclusie toont aan dat ongeveer 46% van de bevolking digitaal kwetsbaar is. We verzoenen beide systemen en kijken voor een buffer met extra slots in het snelloket waar we mensen sneller opnieuw kunnen inboeken.

  5. We zorgen ervoor dat het afhalen van documenten zoals rijbewijzen en ID-kaarten ook kan zonder een afspraak te maken op het stadhuis. Via een kluisje of een automaat zal dat 24 op 24 mogelijk zijn.

  6. Voor pasfoto’s blijven we een beroep doen op de fotografen van onze stad.

  7. We stemmen al onze websites en documenten af op Klare Taal en werken daarvoor samen met experten zoals Ligo en het Wereldhuis.

  8. Een burgerlijk huwelijk of een jubileum is een belangrijk moment in het leven van onze inwoners. Om die ontvangst in het stadhuis zo vlot mogelijk te maken, reserveren we dicht bij het stadhuis 2 parkeerplaatsen voor ontvangsten.

  9. We blijven permanent streven naar administratieve vereenvoudiging.

  10. Sinds de fusie van stad Kortrijk en OCMW Kortrijk in 2019 werd heel wat dubbele diensten samengevoegd en efficiënter georganiseerd. De stad maakte van de operatie ook gebruik om een aantal onafhankelijke gemeentebedrijven (bv. Parko) terug in de stadsorganisatie in te passen. Nu is het tijd om al die diensten ook efficiënter te gaan huisvesten in een stadhuis van de toekomst. Volgende legislatuur kijken we op welke locatie al deze diensten gecentraliseerd kunnen worden en of we dit doen door te renoveren of door nieuw te bouwen. En of er nog andere overheden zijn in de regio waar we mee kunnen samenwerken.

  11. De gemeentelijke financiën zijn niet eenvoudig. Het Meerjarenplan 2020-2025 bestaat uit 163 pagina's tekst en grafieken. En dan zijn er nog 4 aanpassingen geweest, waarvan de laatste op zich ook al 191 pagina's besloeg. We maken een eenvoudige pagina op www.kortrijk.be waar je in algemene categorieën kunt raadplegen aan welke diensten we jouw belastinggeld uitgeven. Zodat je relatief eenvoudig kunt zien wat we dit jaar uitgeven aan sport, cultuur, de verlaagde Leieboorden,... Op die manier kan iedereen zich een beeld vormen van de financiën van de stad.

 

Participatie & gebiedswerking

 

  1. We hebben geleerd dat grote digitale referenda voor het hele grondgebied moeilijk te organiseren zijn. Daarom gaan we aan de slag met digitale buurtbevragingen op maat van elke wijk. Info vragen over bouwproject, de invulling van een speelplein of je mening vragen over het lokale circulatieplan in jouw buurt? Via een app zal je nu gericht je mening kunnen geven.

  2. De buurtcomités namen de voorbije jaren toe van 118 naar meer dan 300 en staan te springen om zelf dingen te organiseren in hun wijk. We willen dat mogelijk maken door buurtcomités meer middelen en budget te geven om zelf hun buurt mooier en plezanter te maken. We voorzien alvast een buurtfeestpakket (tafels, stoelen, tent, podiumwagen,...), een nettebuurtpakket (vuilzakken, handschoenen, grijpers,...) en een bebloemingspakket (tuinmateriaal, zaden, grote bloempot).

  3. We organiseren opnieuw gemeenteraad op toer waarbij de gemeenteraad wordt gehouden in een OC of een buurtcentrum. Elke gemeenteraad laten we 3 vragen van burgers toe op dezelfde manier als bij raadsleden: men dient de vragen in tegen de woensdag voorafgaand en brengt de vraag op de gemeenteraad zelf.

  4. De voorbije legislaturen organiseerden we telkens Kortrijk Spreekt op toer, waarbij het schepencollege en de stadsmedewerkers wijk per wijk aanbelden om te luisteren naar de mensen. We doen opnieuw elke straat en elke deur. Op de deurhanger of via de online-vragenlijst kan je vanaf nu ook een Goe Gedacht voor Kortrijk Elke Kortrijk Spreekt op toer, Jong Kortrijk Spreekt en Zilveren Kortrijk Spreekt krijgt het beste idee een Kortrijk Cadeaubon.

  5. De gebiedswerkers blijven de brug tussen de Kortrijkzanen en de wijken enerzijds en de stad anderzijds. Binnen de organisatie van de stad zijn ze ook expert in participatie en vervullen een belangrijke detectierol inzake leefbaarheid. De volgende legislatuur gaan we verder aan de slag met succesprojecten zoals het burgerbudget en blijven we verder experimenteren met innovatieve vormen van participatie, zoals bv. gelote burgerpanels die objectief oordelen over suggesties van inwoners.

 

1777

 

  1. Kortrijk was in 2007 de eerste stad in Vlaanderen die een centraal meldpunt met het gratis nummer 1777 organiseerde. We haalden de mosterd toen bij New York. Het meldpunt 1777 is ondertussen goed ingeburgerd en je kan nu zelfs via de Kortrijk-app een melding aanmaken. Maar de doorlooptijd van meldingen kan nog beter. We kijken of het meldpunt daarvoor moet worden uitgebreid. We zijn ook eerlijk: niet elke melding kan een positief gevolg krijgen, maar dan leggen we dat ook uit, zodat de burger weet waarom we hem of haar niet verder kunnen helpen.

  2. We onderzoeken of er een track-and-trace kan komen voor al je dossiers. Op vandaag kan iemand telefonisch bv. geen info bekomen over zijn of haar paspoort of de verwachte leveringstijden, omdat een persoon over de telefoon niet geïdentificeerd kan worden. Via een persoonlijke login via ItsMe zou je wel die informatie moeten kunnen opvragen.

  3. We creëren een rotatiesysteem binnen de stadsdiensten waardoor stadsmedewerkers die voornamelijk bureauwerk doen, ook eens een dag inwoners te woord kunnen staan via 1777, het centraal onthaal of andere loketfuncties. Het contact met de burger is een belangrijk deel van hun job. We doen hetzelfde binnen de stadsdiensten en zorgen ervoor dat iedereen eens een dag kan meedraaien op een andere dienst. Kennismaken met nieuwe mensen en diensten werkt verrijkend en zorgt voor een betere uitwisseling van creatieve ideeën.

 

Regio

 

  1. Binnen de regio blijven we als centrumstad een trekkende en pionierende rol We stimuleren samenwerking tussen alle gemeenten in de regio om zo de dienstverlening voor onze inwoners sneller, kwalitatiever en performanter te maken. We laten ons daarin begeleiden door de verschillende intercommunales zoals Leiedal en IMOG en samenwerkingsverbanden die de regio rijk is.