PLEZANTE STAD

We leven in een fantastische stad. Dat zeggen wij niet alleen, dat zeggen ook de cijfers. De stad telt ondertussen meer dan 80.000 inwoners en blijft groeien. Al die mensen die naar Kortrijk komen wonen, zijn mensen die voor zichzelf beslist hebben dat het hier goed leven is en dat ze hier de belangrijkste investeringen van hun leven willen maken. Een huis kopen of een gezin starten.

 

Die trend zien we al een aantal jaren. We zagen Sinksen groeien van 100.000 bezoekers naar 200.000 bezoekers, zagen het aantal evenementen stijgen naar meer dan 1600. We zagen ook bezoekersaantallen van festivals als Alcatraz en Kamping Kitsch verdubbelen. We zagen de buurtcomités groeien van 118 naar meer dan 300. De zin en het engagement van de Kortrijkzanen om hier samen te komen is enorm. En niet alleen van de Kortrijkzanen. In 12 jaar tijd gingen we van 8000 studenten naar 16.000 studenten en ook mensen van buiten Kortrijk willen hier zijn: deze zomer was de drukste ooit in 6 jaar tellingen: maar liefst 1,2 miljoen bezoekers kwamen genieten van de plezantste stad die er is: Kortrijk.

 

Dat geweldig engagement moeten we blijven koesteren. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk wil ervoor zorgen dat er elke week een reden is om buiten te komen en de stad te gaan ontdekken. We zetten daarvoor nog meer in op beleving in de stad en de deelgemeenten en willen het makkelijker maken om een evenement aan te vragen. Op vandaag kan het soms lang duren voor je je een vergunning hebt. Dat komt omdat de dienst niet mee is gegroeid met de ontploffing van de vraag. We moeten onze dienst evenementen terug versterken zodat mensen snel na de aanvraag weten hoe het zit. We willen ook dat er terug iets komt als FIK vzw vroeger: een plek waar de dienst evenementen enerzijds en alle straffe organisatoren van de stad anderzijds samen kunnen werken aan nieuwe, zotte ideeën of activiteiten.

 

En tot slot willen we ook meer aandacht in onze evenementen voor iedereen in de stad: bij elk evenement moeten we de reflex hebben om rekening te houden met anderen. Zijn we vegan-friendly, zijn we goed bereikbaar voor ouderen, zijn er voldoende alternatieven voor wie geen alcohol drinkt of halal eet?

 

Ook wat sport betreft is dit een prachtige stad. Kortrijk is volgens de benchmark van Belfius één van de steden met de meeste sportinfrastructuur per inwoner. En maar goed ook, een sportieve levensstijl is de beste verzekering voor een lang en gezond leven. Veel jobs zijn op vandaag bureaujobs, dan is het des te belangrijker dat we daarna eens goed kunnen bewegen.

 

We zorgen ervoor dat al die infrastructuur van topkwaliteit blijft en investeren ook de volgende 6 jaar in nieuwe infrastructuur zoals een nieuwe sporthal op Wembley en in het renoveren van oudere infrastructuur zoals de kleedkamers in sporthal Driehofsteden, de White Star in Bellegem en de Noordstar in Heule. Verder gaan we ook gaan kijken welke ruimtes we slimmer kunnen gebruiken. We hebben nu al afspraken met sommige scholen over welke zalen we na de schooluren kunnen gebruiken voor sportclubs, maar er is nog veel ruimte die we beter kunnen inzetten. Waarom zouden we zo’n afspraken ook niet kunnen maken met bedrijven bijvoorbeeld?

 

Al die infrastructuur blijven we zoveel als mogelijk gratis aanbieden, op voorwaarde dat onze 111 clubs ook iets terugdoen: namelijk die infrastructuur met respect behandelen en onderhouden en de stad helpen om ook sociaal-sportieve initiatieven en abonnementen mogelijk te maken.

 

Het is ook tijd voor een beter reserveringssysteem: inschrijvingen en wachtrijen voor vakantiekampen, abonnementen en cursussen: het is een noodzakelijk kwaad, maar het kan wel nog een stuk beter. We maken er werk van zodat onze ouders hun avond niet moeten spenderen aan de computer om hun kinderen ingeschreven te krijgen.

 

En een goed sportbeleid leidt ook tot goeie sporters. Kortrijk groeide met de Spurs al door naar een klasse hoger, soms letterlijk. Ook de komende jaren gaan we voor goud. Door in te zetten op talentontdekking, -doorstroming en -ontwikkeling en er zo voor te zorgen dat de volgende Toumani Camara uit Kortrijk komt en we elke week in de Lange Munte of in nieuwe stadions kunnen gaan kijken naar absolute topsport.  We geven we Kortrijk een sportbeleid met grinta, waar we ook de komende jaren weer hoger, sneller en beter willen worden.

 

En een stad die leeft, waar elke week iets te doen is, van evenementen tot topsportwedstrijden, die delen we graag met anderen. Kortrijk zag de voorbije jaren het aantal overnachtingen in haar hotels gestaag stijgen met recordmetingen van 250.000 overnachtingen. Vroeger was het vooral onderwijs- of beursgerelateerd, maar steeds meer dagtrippers vinden de weg naar de stad. Daar zit nog veel potentieel in. Een dagje of een weekend Kortrijk moet een eenvoudige keuze worden. Met een daginvulling die het weekend zo doet passeren: van een bezoek aan de OLV-kerk, het Begijnhof en Abby tot een wandeling langs de Leie en een afsluiter in één van onze vele leuke café’s en restaurants. We zetten Kortrijk op de kaart voor heel Vlaanderen en streven ernaar om te evolueren naar 500.000 overnachtingen.

 

Evenementen

 

  1. Met de beste game-design en development-opleiding van de wereld, een masteropleiding gametechnologie en de Flanders GameHub in de stad, is Kortrijk het speerpunt van de Vlaamse gamingsector. Dat koesteren we door UNWRAP, de Play Day, Sonic City en Wonder verder te integreren tot een jaarlijks creatief stadsfestival rond muziek, design, gaming en film naar het voorbeeld van SXSW in Austin. We onderzoeken waar we een belevingscentrum rond gaming kunnen maken. Mechelen heeft Technopolis, Kortrijk krijgt Gamepolis.

  2. We zetten de evenementenkalender op kaart. Zo kan iedereen makkelijk online consulteren welk feest er in de buurt is, wat de bijhorende bewonersbrief is, welke vergunning de organisatoren kregen van de stad, en wie men van de organisatie bij vragen kan contacteren . Door de evenementen op kaart te zetten kunnen we automatisch de geluidsoverlast per wijk in het oog houden. Zo bewaken we beter de geluidsoverlast per wijk en kunnen we aanvragen verplaatsen naar andere locaties.

  3. We steken opnieuw een uitneembare bijlage in het stadsmagazine met de belangrijkste evenementen voor de komende maand. Zo ondersteunen we organisatoren en verenigingen bij de communicatie van hun activiteiten.

  4. We blazen de Zomerconcerten nieuw leven in. Vier woensdagen in de zomer kan je terecht in een Kortrijks park voor een gezellig, familiaal zomerconcert. Tijdens Winter in Kortrijk voegen we daar enkele Winterconcerten aan toe. Je warm dansen in après-ski-sfeer op de verschillende marktpleinen en plaatsen van de Kortrijkse deelgemeenten.

  5. We zorgen voor een rollend evenementenfonds binnen de stad. Opbrengsten van een goed georganiseerd concert of evenement van de stad, kunnen dienen voor de organisatie van volgende stadsevenementen. Zo stimuleren we goed beheer. Ook sponsorovereenkomsten voor specifieke evenementen kunnen op die manier opnieuw worden geïnvesteerd.

  6. Een levendige stad is een stad vol ontmoeting. We zorgen ervoor dat élk weekend iets te beleven is in het centrum zodat je nooit alleen thuis moet zitten. We maken het makkelijker om een evenement aan te vragen en waken over een gezonde spreiding van de evenementen zodat iedereen ook voldoende rustige weekends heeft.

  7. We organiseren een stilteweekend om ook de mensen van dienst te zijn die gewoon een rustig, prikkelarm weekend willen. Tijdens de Paasfoor is er al zo’n een prikkelarme dag. Tijdens zo’n stilteweekend verlenen we geen evenementenvergunningen en organiseren we wandelingen om de stad beter te leren kennen.

  8. We doen een extra investering in de licht- en geluidssystemen van fuifzaal Depart. Zo maken we de stadsfeestzaal nog aantrekkelijker voor jongeren en bieden we ook professionele infrastructuur voor grote concertorganisatoren zoals Live Nation.

  9. De negen Kortrijkse ontmoetingscentra zijn de thuisbasis voor de vele Kortrijkse verenigingen en de plek voor lokale ontmoetingen. OC Aalbeke werd de voorbije legislatuur grondig gerenoveerd, maar ook andere OC’s zijn toe aan vernieuwing. Samen met de OC-raden brengen we de noden van elk OC in kaart en maken onze OC’s klaar voor de toekomst. Zo hebben heel wat OC’s nog oude podiumverlichting met halogeenlampen die vervangen moeten worden door LED-verlichting. Elke deelgemeente heeft (minstens) één ontmoetingscentrum, maar in het stadscentrum is er nog vraag van verenigingen naar extra infrastructuur. Er is het OC Lange Munte, maar we zien nog bijkomende mogelijkheden in de Bildings aan het Gebroeders Van Raemdonckpark. Naast de ontmoetingsfunctie, spelen de OC’s ook een belangrijke rol in ons cultuurbeleid. Dat willen we versterken door een intensievere samenwerking tussen de vrijwilligers van de OC-raden, de Bib en de culturele spelers in de stad.

  10. We bouwen het Kortrijks culinair festival Talloor uit tot een blijver. Volgende jaren willen we de Kortrijkzanen verzamelen langs lange eettafels om kennis te maken met de Kortrijkse chefs. We koppelen daar een kinderkookwedstrijd aan, waarbij kinderen hun eerste kooklessen kunnen krijgen in echte restaurants.

  11. We kijken om opnieuw meer in te zetten op kleinkunst, creativiteit en familieactiviteiten tijdens Sinksen. De optredens en DJ's blijven vaste waarden, maar zijn intussen zelfbedruipend. De stad komt nog tussen in materiaal en het beschikbaar stellen van het openbaar domein, maar investeert haar middelen daarnaast vooral in het stimuleren van theater, circus, kleinkunst en kinderactiviteiten overdag. Sinksen moet ook een etalage worden voor Kortrijks talent: geef podia en ruimte aan jonge makers en nieuw talent. Daarom komt er ook een premie voor creatieve Sinkseninitiatieven.

  12. We vragen aan organisatoren die het publiek domein aanvragen om minstens één vegetarisch gerecht aan te bieden en kenbaar te maken als ze food aanbieden. We volgen daarin het voorbeeld van andere steden die willen dat openbare feesten voor iedereen toegankelijk zijn.

  13. Dankzij de overdekte vuurschaal aan Kortrijk Weide kan elke vriendengroep op een zonnige dag een BBQ organiseren in het park. We stimuleren die spontane samenkomsten door in elk stadspark in Kortrijk en de deelgemeenten een overdekte, veilige vuurschaal te plaatsen. Het ontwerp is telkens in functie van de (deel)gemeente.

  14. We maken een Plageplan waarbij we op zoek gaan welke vijvers, wadi's en bufferbekkens we kunnen omtoveren in enerzijds leuke, ondiepe pick-nickplekjes waar je in de zomer gemakkelijk met de kinderen naartoe kunt en anderzijds veilige, natuurlijke zwemvijvers. Denk aan Bissegem Plage. De vijver bij het OC Marke wordt een echte zwemvijver: Marke Plage. Het bufferbekken van Vandecasteele kan mits een samenwerkingsakkoord misschien Aalbeke Plage worden. In Heule maken we een wadi aansluitend op de Heulebeek in het Tinekesbos en creëren daar Heule Plage. Zo proberen we om elke deelgemeenten haar eigen plage te geven.

  15. De verlaagde Leieboorden vormen een nieuwe plek in Kortrijk waar we meer gebruik van moeten maken. We kijken om bv. een avondmarkt te organiseren langs de Leieboorden. Mensen kunnen kraampjes doen terwijl de zon ondergaat en 's avonds is er een hapje en een drankje ter hoogte van de Broeltorens.

  16. We hebben heel wat nieuwe parken zoals het Groeningepark, Conservatoriumpark en stadsgroen Vlasakker. We moeten daar ook meer mee doen. We kijken om meer evenementen en activiteiten te vergunnen in onze parken. Elk jaar is er eind mei een nationale Dag van het Park. De ideale gelegenheid om iedereen naar onze parken te krijgen.

  17. Samen met de Watergroep maken we een waterplan op voor grote evenementen in Kortrijk. Water zou tijdens grote festivals gratis moeten zijn. We kijken of we hier als stad op kunnen inzetten. We kijken ook of we kleine, vaste drinkfonteinen kunnen integreren op feestlocaties zoals Depart en Tranzit. Op die manier is er altijd gratis kraantjeswater beschikbaar.

  18. Kortrijk kent heel wat creatieve makers. We organiseren in de zomer een ter land, ter zee en in de lucht-event waarbij creatieve Kortrijkzanen met hun zelfgemaakte tuig tegen elkaar kunnen racen. We doen dat aan Buda Beach of in het Van Raemdonckpark en laten Kortrijkzanen zo kennismaken met de verschillende maakateliers van Open::LAB Kortrijk waar je zelf aan de slag kan.

  19. We maken een uitgaanscharter met de horeca en organisatoren in onze stad. Daarin maken we afspraken rond omgaan met mensen die teveel gedronken hebben, zorgen we ervoor dat iedereen het systeem ‘vraag naar Angela’ kent, zodat horecabazen kunnen tussenkomen als iemand wordt lastiggevallen, bv. een jonge vrouw die wordt nageroepen of iemand van de LGBTQIA+-gemeenschap die wordt geviseerd.

  20. De stad blijft inzetten op Winter in Kortrijk door te voorzien in nieuwe chalets en infrastructuur voor de uitbating van een gezellige kerstmarkt. We zorgen voor meer sfeer met verlichting en waar mogelijk kaarsen.

  21. Om al die activiteiten in goede banen te leiden en om de organisatoren van de meer dan 2000 jaarlijkse evenementen in onze stad goed te begeleiden, hebben we een performant evenementenloket nodig dat organisatoren vlot kan begeleiden van aanvraag tot vergunning. Bij grotere evenementen kan het nuttig zijn om te werken met een vroeg principieel akkoord waardoor organisatoren al aan de slag kunnen. Ook wie een lokaal, OC of materiaal wil huren moet snel weten wat hij bij de stad kan krijgen en wat hij elders moet vinden. We kijken hoe we onze dienst evenementen kunnen versterken met mensen of programma’s. Voor kleine, eenvoudige evenementen moet er een snelle of zelfs automatische procedure komen.

 

Sport

 

  1. Samen met enkele bedrijven en de wandelclubs in de regio stippelen we een prachtig marathon-parcours uit voor Kortrijk en de streek. Eénmaal per jaar organiseren we de marathon en de andere dagen van het jaar kunnen mensen langs het parcours van de marathon een prachtige wandeling afleggen met tal van weetjes.

  2. Stadsvissen en magneetvissen zijn hippe hobby’s. Langs het kanaal kan je vaak mensen zien vissen. We zorgen voor extra viszones langs de Leie met gemakkelijk begaanbare pontons. Deze pontons kunnen meteen ook dienen als op- en afstapplaatsen voor kleine vaartuigen op de Leie.

  3. We vinden het belangrijk dat kinderen goed leren zwemmen. We gaan in overleg met de lagere scholen en kijken hoe we de kosten kunnen drukken om toch tot een minimum aantal uren zwemles te komen voor elk kind. Het kan ooit levensreddend zijn.

  4. We herbekijken de afspraken die de sportdienst heeft rond sportinfrastructuur. Als er een tekort is aan zwemlessen vanuit de sportdienst, moet het mogelijk zijn om extra zwemlessen via de zwemclubs te organiseren. Ook voor de verhuur van voetbalpleinen werken we een beter reservatiesysteem uit. Het moet mogelijk zijn om een veld te reserveren als particulier of als vriendengroep als dit niet gebruikt wordt, zolang de sportclubs maar de kalender bepalen.

  5. We brengen Sport@Kortrijk terug tot leven. Een heel weekend kan je op de Grote Markt, op de pleinen en langs de Leie gratis kennis maken met alle sporten en sportverenigingen in Kortrijk. Kom eens boksen, schermen, muurklimmen, roeien,... tot je de sportkriebel te pakken hebt.

  6. We hebben de voorbije jaren SC Lange Munte uitgebouwd tot een echte topsportcampus. De komende jaren willen we met SC Wembley hetzelfde doen  door een nieuwe sporthal te bouwen met meerdere verdiepingen. De vechtsportverenigingen krijgen er een echte dojo waar ze kunnen trainen. Ook de omgevingsaanleg wordt herbekeken om van de site een knooppunt van lopers en fietser te maken. We bouwen deze campussen verder uit met infrastructuur voor tal van sportclubs. Vanuit elke site willen we sessies en clubs die start-to-run en start-to-bike aanbieden.

  7. Nieuwe sportdisciplines met urban karakter winnen aan populariteit. Het belang van urban sports zoals skaten, freerunningen pleintjesvoetbal neemt alleen maar toe. 3x3 is een sport die sinds de Olympische Spelen van Tokio sterk in de lift zit. We leggen zulke 3x3 basketpleintjes aan in de stad op slimme plaatsen zoals onder een brug . We werken ook met pop-upinstallaties zodat inwoners hiervan kunnen proeven op verschillende nieuwe locaties. In de komende jaren organiseren we het Urban Sports Congres in Kortrijk.

  8. We leggen een pumptrack aan onder de R8 in Marke. Een pumptrack is een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten. De perfecte kruising tussen een BMX-parcours en een skatepark. Zo creëren we een tegenhanger van skatepark Luxaplast voor de BMX’ende jeugd.

  9. We maken een Sportinfrastructuurplan.
    1. In Bellegem krijgen de voetballers van de White Star nieuwe kleedkamers.
    2. In Rollegem krijgt sportcentrum Weimeersen nieuwe kleedkamers en kijken we hoe we de cafétaria nieuw leven in kunnen blazen.
    3. In Bissegem krijgt sportcentrum Ter Biezen nieuwe kleedkamers.
    4. In Marke krijgt sportcentrum Olympiadeplein nieuwe tribunes en breiden we de piste uit met een aanloopstrook voor verspringen en een zone voor hoogspringen en kogelstoten.
    5. In Kortrijk-centrum krijgt sportcentrum Drie Hofsteden de langverwachte renovatie. We pakken er de kleedkamers en de cafétaria aan.

  10. Kortrijk blijft een pionier als het gaat over sociaal-sportieve initiatieven. Red Side gaat al lang mee en de laatste jaren kwamen daar waardevolle initiatieven bij zoals Brotherhood Basketball. Een doelgroep die vaak moeilijk wordt bereikt, vindt zo vlot zijn weg naar het uitgebreide sportaanbod in de stad. We ondersteunen deze initiatieven zodat ze hun werking kunnen uitbreiden en versterken. We kijken ook om een link te maken met Kortrijkse sportclubs zodat jongeren die dit willen kunnen instromen in hun werking.

  11. De Kortrijk House of Talent Spurs tillen basketbal in onze stad naar een hoger niveau. Wat we nu nog missen is een kleine, gezellige arena zoals de COREtec Dôme in Oostende. Net als bij het voetbalstadion ondersteunen we de club en investeerders in hun zoektocht naar een geschikte plek en een businessplan.


  12. We organiseren een e-sportstoernooi in de Lange Munte en brengen zo de fysieke en de digitale sportwereld samen. Toeschouwers kunnen op groot scherm volgen hoe de spelers het er vanaf brengen en nadien is er een party zodat iedereen gesport heeft. We kijken of er interesse en draagvlak is bij de jongeren in onze stad om een e-sportsteam op te richten: de eSpurs.

  13. Het reserveringssysteem voor sportcursussen, sportkampen en sportinfrastructuur is aan vervanging toe. We organiseren een uitgebreide bevraging bij al onze aangesloten sporters en ouders om te kijken waar de pijnpunten zitten en integreren die in een nieuw, performant reserveringssysteem. Het moet tegelijk mogelijk zijn om een zaal te reserveren via pc of smartphone en met een unieke QR-code automatisch toegang te kunnen krijgen tot de gebouwen en ruimtes die je gereserveerd hebt.

  14. De G-Sport beschikt vandaag over een G-sportreglement dat elk jaar 10.000 euro verdeelt onder de clubs die inzetten op G-sport. We trekken dat bedrag op om al onze sportverenigingen te helpen om in te zetten op inclusief sporten. In de zomer van 2025 ontvangen we in Kortrijk de Special Olympics waar meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking tegen elkaar zullen strijden in een 20-tal sporten. Een absoluut hoogtepunt voor de G-Sport in onze stad.

 

Toerisme

 

  1. Elke stad die inzet op beleving en toerisme, hoort te beschikken over publieke toiletten. Op vandaag hebben we er zes, maar velen hebben beperkte openingsuren. Publieke toiletten kunnen helaas ook een bron van overlast en sluikstort worden. We kijken hoe we kunnen investeren in publieke toiletten: toiletwagens, vaste toiletpalen of een samenwerking met horecazaken. Zo zorgen we voor publiek toegankelijke en verzorgde toiletten op verschillende plaatsen en uren in onze stad. We houden ook altijd rekening met toiletten voor mindervaliden.

  2. Met de kampeerwagen een dagje Kortrijk komen bezoeken? Dat moet lukken. We voorzien in extra parkeerplaatsen voor kampeerwagens in de binnenstad waar ze vlot aan elektriciteit, water en sanitair kunnen komen. We onderzoeken de mogelijkheid van glamping (glamorous camping) op een idyllische locatie of zelfs van champling (church camping) door eventueel een ontwijde kerk in te richten als kampeerplaats.

  3. Kortrijk is een fietsstad en dat dragen we ook uit. We zetten in op het internationaal fietstoerisme en trekken toeristen aan die vanuit Kortrijk de finale willen rijden van Paris-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen of Gent-Wevelgem. Geen betere start dan vanuit de stad die in 2020 uitgeroepen werd als Vlaanderens beste fietsstad. We bekijken of we een etappe van de Tour de France kunnen laten starten of aankomen in onze stad om dit verhaal in de verf te zetten.

  4. We zorgen voor een nieuw toeristisch onthaal, een centrumstad waardig. Bezoekers moeten snel en in meerdere talen geholpen kunnen worden bij het ontdekken van onze stad. Nu zit het toeristisch onthaal op de hoek van het Begijnhof. We onderzoeken op welke plaats het toeristisch onthaal het best zou liggen, zoals bv. in het historisch stadhuis, Belfort of Broelkaai 6.

  5. Kortrijk kent heel wat brouwerijen. Grote zoals Omer Vander Ghinste, maar ook kleinere zoals the Brew Society, stadsbrouwerij Ruimtegist, Toye, Halsbergh, de Belgian Brew Brothers en nog heel wat. Samen zijn ze goed voor een indrukwekkend aantal Kortrijkse klassebieren. We zetten dat meer in de verf en zetten in op biertoerisme. We kijken of we het bierfestival Zythos opnieuw naar de stad kunnen halen en maken werk van een sfeervolle Bruine Kroegenroute met per café een typisch bier en een typisch hapje erbij. Aan keuze alvast geen tekort.

  6. We richten op toeristische hotspots servicepunten in waar wandelaars, fietsers en bezoekers van de stad terecht kunnen voor een ‘snelle depannage’. We denken hierbij aan een centraal café per deelgemeente of desnoods een automaat met wandelkaarten, fietsherstelkit, EHBO-kit, energierepen,...