Abdelouarete Benammar interviewde als 11-jarige Vincent Van Quickenborne, nu staan ze samen op de lijst

26/09/2024


Twaalf jaar geleden deed hij als 11-jarige knaap een interview met kersvers burgemeester Vincent Van Quickenborne. Vandaag staat Abdelouarete Benammar (23) uit Kortrijk samen met Vincent op de lijst van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk. Van Quickenborne als lijstduwer, Benammar meteen op plaats 12. “Ooit wil ik zelf burgemeester worden, maar nu engageer ik mij vooral voor de vele jongeren die de stad telt.”



Het is een komisch beeld. Abdelouarete Benammar als jonge knaap glimmend van trots naast Vincent Van Quickenborne in Hotel Damier. En daarnaast opnieuw Abdelouarete en Vincent in dezelfde pose en setting, maar dan 12 jaar later.


Behalve de groeischeut die Abdel kreeg, lijkt er weinig veranderd. De outfit van de burgemeester is nagenoeg dezelfde. Maar de realiteit is 12 jaar later helemaal anders. Terwijl Vincent Van Quickenborne op de eerste foto nog maar net begon aan zijn burgemeesterschap, steunt hij nu Ruth Vandenberghe als kandidaat-burgemeester. Abdel heeft intussen een master Geschiedenis op zak en studeert Politieke Wetenschappen. Hij staat straks voor het eerst op een politieke lijst, die van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, samen met de man die hij als 11-jarige interviewde.


“Ik herinner mij de foto nog goed”, zegt Abdelouarete, Abdel voor de vrienden. “Het was 19 oktober 2012. Ik was 11 jaar, zat in het zesde leerjaar en moest een spreekbeurt geven over mijn droomberoep. In mijn geval was dat burgemeester van Kortrijk, toen al een droom en uiteraard aangewakkerd door de toenmalige verkiezingsstrijd tussen Van Quickenborne en De Clerck.”


E-MAILEN NAAR DE BURGEMEESTER


Terwijl zijn klasgenoten na de rekenoefeningen spelletjes speelden op de computer zocht Abdel naar e-mailadressen van lokale politici. Hij e-mailde Vincent Van Quickenborne, Stefaan De Clerck en Lieven Lybeer met de vraag of hij hen mocht interviewen. “Diezelfde avond kwam ik thuis en kreeg mijn mama telefoon van een assistent van Van Quickenborne. Ik mocht de week nadien langskomen om mijn vragen te stellen. Ook De Clerck en Lybeer heb ik geïnterviewd, maar die foto’s liggen ergens op zolder.”


De tweede foto met Vincent werd onlangs genomen tijdens de verkiezingscampagne. “Vincent vond het een tof idee om de foto na te doen. 12 jaar na de verkiezingen van 2012 sta ik nu op de 12de plaats voor Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk. Wie weet waar ik over nog eens 12 jaar zal staan”, zegt Abdel met een knipoog.


WINNAAR ALLEREERSTE SCRIPTIEPRIJS


De 23-jarige Kortrijkzaan heeft alvast veel ambitie. Hij bewees ook al dat hij veel in zijn mars heeft. Met zijn thesis ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’ won de jonge historicus in juni de allereerste Scriptieprijs van Stad Kortrijk. Het leverde hem een cheque van 500 euro op. Maar zijn focus ligt nu vooral op de politiek. “Ik ben altijd al enorm geïnteresseerd geweest in alles wat met politiek te maken heeft. Toen ik hoofdorganisator was van het European Youth Parliament (EYP) in Kortrijk leek de Europese politiek een logische ambitie. Daarna droomde ik ervan om België ooit diplomatiek te vertegenwoordigen in de wereld.”


Maar het liep anders. Tijdens zijn laatste jaar als student besliste hij om een vrijwillige stage te lopen. Hij kwam bij Maxim Veys van Vooruit terecht. “Hij liet me twee maanden stage lopen bij hem op het Vlaams Parlement en op vrijdag in Kortrijk, waar hij gemeenteraadslid is. De politiek in Brussel was zeer boeiend, maar al snel merkte ik dat iemand ben die politiek dicht bij de mensen wil brengen, zoals je dat enkel kan op lokaal vlak. In die periode heb ik veel interessante mensen ontmoet in de Kortrijkse politiek en zo ben ik zelf op de lijst van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk terechtgekomen.”


STAGE BIJ VOORUIT, KANDIDAAT BIJ TBSK


Een stage bij Vooruit en nu kandidaat bij Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk. Hoe kan dat? “Vrij simpel. Als historicus vind ik de geschiedenis belangrijk als leidraad, maar vind ik ook dat je die draad soms moet doorknippen om plaats te maken voor iets nieuws. De politieke stromingen zoals socialisme, liberalisme, conservatisme, enzovoort zijn iets van de vorige generaties en zijn vandaag minder relevant, zeker op lokaal vlak. Bij Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk zijn er diehard liberalen, ‘tsjeven’, maar ook ‘groene’ of ‘rode’ mensen, wat het team juist zo sterk maakt. Het belangrijkste is dat we een voor een dicht bij de Kortrijkzaan staan en we een politiek voeren op maat van de stad, en niet op maat van een partijvoorzitter die ons de les spelt vanuit Brussel. Daarnaast hebben we met Ruth Vandenberghe een topkandidaat-burgemeester, iemand die het volk kent en daarom mijn volledige steun verdient.”


KORTRIJK VERDER MODERNISEREN EN AANDACHT VOOR JEUGD


Ook Abdel heeft ideeën voor Kortrijk. De modernisering van de stad, in gang gezet door de coalitie onder leiding van Team Burgemeester, wil hij verderzetten. “Als jonge gast die graag buiten is, merk ik hoe er steeds meer te beleven valt in de stad en de deelgemeenten. Neem bijvoorbeeld Vestiaire, een van mijn favoriete spots om een koffie te drinken, die nu duizend keer gezelliger is door de vergroening van het winkelwandelgebied. Soms heb ik het gevoel dat de beroepspolitici op tv ons willen wijsmaken dat politiek een saai gebeuren is waarbij maatpakken het tegen elkaar opnemen in een oersaai debat, terwijl het op gemeentelijk vlak helemaal niet zo hoeft te zijn. De mogelijkheid om gezellig te wandelen door de  stad, eens vriendelijk te lachen naar een onbekende en een koffie drinken op een marktplein met uitzicht op een speelplein of fontein, is voor mij even belangrijk als betaalbare zorg en betaalbaar wonen.”


Wat Abdel zeer belangrijk vindt, is dat iedereen wordt meegenomen in het verhaal en niemand vergeten wordt. “Daarom wil ik inzetten op de toekomst, namelijk onze kinderen, onze jeugd. Jeugdbewegingen en sportclubs zijn zo’n cruciaal aspect in de vorming van een kind, dat de stad er alles aan moet doen om te garanderen dat de kostprijs nooit een drempel wordt.”


EEN SCHEPEN VAN JEUGD DIE TOT DE JEUGD BEHOORT


Wat zijn persoonlijke ambities voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober zijn? “Vanop plaats 12 is alles mogelijk, zeker met de nieuwe regelgeving van minister Somers, die de kiezer meer invloed geeft via voorkeursstemmen. Ik leg mijn lot volledig in de handen van de Kortrijkse kiezer en hoop zo een mandaat te krijgen om hen zes jaar lang te vertegenwoordigen in de gemeenteraad. 12 jaar terug was de droom om burgemeester te worden en eigenlijk is die er nog altijd. Ik ben sowieso al heel mijn leven een ambassadeur van mijn stad, simpelweg omdat ik ervan hou. Op dit moment ben ik nog jong en staan we voor de kans om de eerste verkozen vrouwelijke burgemeester van Kortrijk te krijgen.”


Als 23-jarige nieuwkomer zijn de verkiezingen voor Abdel iets volledigs nieuws en onbekend, maar hij houdt ervan om uit zijn comfortzone te komen en zich volledig te geven voor nieuwe uitdagingen. “Noem het gerust een kinderlijke naïviteit, maar ik ben er zeker van dat Kortrijk wel klaar is voor een schepen van jeugd die effectief tot die jeugd behoort. Aangezien ik mij middenin die groep bevind, is het logisch dat ik mij ook vooral engageer voor de vele jongeren die onze stad telt. We zijn zo’n dynamische groep en ik geloof dat onze vertegenwoordiging het krachtigst is als die komt van iemand die zelf deel uitmaakt van deze generatie”, besluit de ambitieuze Kortijkzaan.