Team Burgemeester wordt

Stadslijst voor Kortrijk

05/02/2024


Waarom de stadslijst?


Kortrijk is de laatste decennia echt veranderd. Het aantal inwoners is net over de 80.000 gegaan, we naderen de kaap van 8 miljoen bezoekers, meer en meer studenten -ook internationale- vinden hun weg naar Kortrijk. De politiek moet mee evolueren. Het klassieke onderscheid tussen nationale partijen is steeds minder relevant in steden.


Lokale politiek gaat meer en meer over mensen met nieuwe en sterke ideeën. Dat was het uitgangspunt van Team Burgemeester in 2018. En dat idee werd beloond door de kiezer. Na 6 jaar besturen zien we dat veel steden en gemeenten het Kortrijkse voorbeeld volgen. Wat een goede zaak is.


Maar in Kortrijk willen we opnieuw een stap verder gaan. Cruciaal in dit tijdperk is dat politici over de partijgrenzen heen de handen in elkaar slaan. Door samen te werken, kunnen we het verschil maken. Ter plaatse maar ook met onze contacten in Brussel. Daarom heeft CD&V Kortrijk beslist om Team Burgemeester te versterken en samen op te komen en dus vormen we Team Burgemeester om tot een echte Stadslijst voor Kortrijk. Een lijst waar iedereen gelijk welke zijn/haar afkomst of overtuiging zich wil bij aansluiten om van Kortrijk een stad te maken die nog

mooier, nog creatiever en nog veiliger is.


Op 13 oktober 2024 zal er 1 lijst Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk zijn en geen aparte Open Vld-lijst noch aparte CD&V-lijst.


De inhoudelijke ambities van de Stadslijst

Ons 9-puntenplan


Ons 9-puntenplan is uiteraard maar de eerste aanzet van een programma om Kortrijk klaar te maken voor 2030. Een volledig programma met aandacht voor thema’s als de groei van onze stad en een volwaardig mobiliteitsplan, om er maar 2 te noemen, komt er later.

Kortrijk nog mooier


De voorbije decennia is de stad grondig vernieuwd. Er kwamen tal van nieuwe pleinen, parken en buurten bij. De stadsvernieuwing bracht Kortrijk op een hoger niveau. Die grote stadsvernieuwing wil Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk de komende 6 jaar verderzetten, aan hetzelfde tempo, met dezelfde visie. Maar met 3 nieuwe principes:

(1) meer groen. De kern van dat meer groen wordt de Kortrijkse Groene Gordel, de groene boulevard van 3,3 kilometer, die de stadsvernieuwingsprojecten met elkaar verbindt, de bestaande en de nieuwe (Ramblas en laatste fase verlaging Leieboorden) stadsvernieuwingsprojecten. Ook op andere plaatsen creëren we groene linten.


(2) meer water. De Leie is de levensader van Kortrijk. Het is de aantrekkingspool geworden. Maar we missen het water in al haar diverse vormen doorheen de stad en de deelgemeenten. Een eerste aanzet wordt gegeven met de nieuwe fontein/waterpartij op de Veemarkt met het project slow shopping dat het winkelwandelgebied zal vernieuwen. Op die ingeslagen weg willen we verder gaan met de inrichting van waterpartijen, wadi’s, fonteinen, waterspeeltoestellen, … Met bloemen en planten zuiveren we water in de beken. Al die waterelementen brengen generaties bijeen, zorgen voor verkoeling en ze bestrijden hittestress. Wij kiezen voor een waterspeelplaats op het Vandaleplein of de Ramblas. En een Minneke in het water op Bissegemplaats dat in de volgende legislatuur wordt heraangelegd.


(3) meer kleine stadsvernieuwing. De stadsvernieuwing moet uitwaaieren over de ganse stad, alle buurten, wijken en de deelgemeenten, niet alleen met grote projecten maar ook met tastbare verandering. We pakken de Sint-Elisabethwijk aan door de kerk ook in te richten als een concertzaal en het herdoopte Bert Dewildeplein te ontharden tot een groene plek voor ontmoeting en de buurt.


Kortrijk nog creatiever


Kortrijk was de eerste stad met een fietszone, met een digitaal referendum, met burgerbudgetten, met een digitaal thuisloket. Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk wil blijven vernieuwen, we willen nog creatiever zijn. Starters kregen een plek met Hangar K, een van Vlaanderens succesvolste incubatoren. Na 5 jaar werden meer dan 200 startups gecreëerd. De focus ligt op edtech (onderwijstechnologie) en gametech (gametechnologie). Maar starters groeien door en zoeken naar nieuwe plekken in de stad en die zijn te weinig voor handen. Ze dreigen onze regio te verlaten. Daarom wil Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk (4) onze 3 winkelstraten ombouwen tot winkel/ondernemersstraten waar leegstaande panden op een betaalbare manier kunnen worden ingenomen door die groeiers. Eigenaars van die panden krijgen de keuze: ofwel een forse leegstandtaks betalen ofwel het pand ter beschikking stellen aan een betaalbare prijs.


Participatie zit intussen in de genen van de Kortrijkzanen. Kortrijk Spreekt, de budget games, de burgerbudgetten, het Kortrijks Digitaal Referendum, de meer dan 300 buurtcomités, … Nergens in Vlaanderen is er een centrumstad te vinden die zo intensief haar bewoners laat participeren. Maar de tijd staat niet stil. Technologie evolueert steeds sneller. De verzuiling ligt achter ons. Mensen willen zich engageren op hun tempo en naar hun beschikbaarheid. Het succes van buurtcomités is daar het mooiste voorbeeld van. Geef de wijken meer inspraak met (5) digitale buurtreferenda. Wil je een schoolstraat in je buurt: laat de buurt daarover beslissen. Je krijgt een levendig debat over bereikbaarheid en veiligheid. En inspraak leidt dan tot uitspraak.


Met de Kortrijk-norm voor kinderopvang doen we beter dan vele andere centrumsteden. Met de recent besliste 66 extra plaatsen zorgen we voor 60 plaatsen kinderopvang voor elke 100 kinderen. Met de groei van onze stad zullen we extra plaatsen creëren. Tegelijk willen we ook creatieve kinderopvang. In een kindvriendelijke stad moeten ouders ook in het weekend eens kunnen verpozen. Daarom organiseren we een (6) grote kinderopvang op zaterdagnamiddag in het binnenkort vernieuwde winkelwandelgebied om shoppende ouders tijd te geven. De kinderen beleven de tijd van hun leven met leeftijdsgenootjes, de ouders kunnen op hun gemak eens winkelen en de handelaars hebben er een troef bij.


Kortrijk nog veiliger


Veiligheid is een kerntaak van een sterke stad. De politiezone Vlas kreeg extra manschappen, er werd een nieuw politiekantoor gebouwd, de zone werd voorzien van nieuwe voertuigen, goed opgeleide honden en slimme drones. Er werd een netwerk van meer dan 200 camera’s uitgerold. Voor bepaalde fenomenen kwamen er extra inspanningen zoals woninginbraken (cameraschild), fietsdiefstallen (speciale patrouilles), seksueel en intra familiaal geweld (zorgcentrum na seksueel geweld resp. Veilig Huis), phishing (lokale Computer Crime Unit). De ophelderingsgraad steeg van 30 naar 50%.


Mensen vragen een politie die nabij en bereikbaar is. Veel criminaliteit en stadsoverlast concentreert zich in op en rond het station: fiets- en stepdiefstal, druggebruik en -handel, wapendracht, gauwdiefstal, vandalisme, intimidatie en illegaliteit. Een deel heeft te maken met de staat van het station en de voorlopige fietsenstalling op het Stationsplein. Dat zal opgelost worden met een nieuw station. Maar daar kunnen we niet op wachten. Met (7) een volwaardige politiepost in de stationsbuurt zorgt Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk voor een nabije politie die de veiligheid en het veiligheidsgevoel sterk zullen verbeteren.


Tegelijk willen mensen zich niet voor elke aangifte fysiek verplaatsen naar het politiekantoor. Dat wordt helaas nu te vaak gevraagd. Mensen zullen steeds een aangifte fysiek kunnen blijven doen maar voor zij die willen wordt de (8) digitale aangifte bij de politie de mogelijkheid.


Veiligheid en vuiligheid zijn vaak elkaars tegenpolen. Leegstand, hondenpoep, graffiti, sigarettenpeuken, vuile glasbollen, … Stuk voor stuk overlast die onze stad vervuilt, straten besmeurt en wijken onleefbaar maakt. Met meer toezicht en controles, extra camera’s, GAS-boetes voeren we een lik-op-stuk-beleid. Meer respect. Voor de medeburgers. Voor de publieke ruimte. Voor de veiligheid. Hondenpoep was 10 jaar geleden bij momenten een stadsplaag. Vandaag is dat probleem zo goed als weggewerkt. Maar vandaag stellen er zich andere overlastproblemen.


Patserwagens die straten onveilig maken. Fietsers die zonder licht rijden. Zinloos geweld op bussen. Rondhangende jongeren en ouderen die buurten onaangenaam maken. Meer preventie, meer sensibilisering, het is allemaal nodig. Maar als het niet helpt, moet er iets gebeuren. Inciviek gedrag zal passend worden aangepakt met (9) overlast(gas)boetes tegen onrespectvol gedrag vanaf 14 jaar. En die geldboete kan ook vervangen worden door verplichte werkstraffen zoals het meehelpen met de vuilnisophaling, schoonmaken van glasbollen, seingeven aan een school, maatregelen die vaak meer impact hebben dan een boete.