"Muziek is mijn passie,

politiek mijn roeping"

DJ Fred Hush doet mee met

Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk

28/08/2024


Voor liefhebbers van stevigere dansmuziek is Fred Hush een bekende naam in Kortrijk. De geboren en getogen Kortrijkzaan startte op 14-jarige leeftijd met dj’en en is sindsdien niet meer gestopt. Hij speelde op Tomorrowland, in de wereldbekende technoclub Berghain in Berlijn en was resident dj in discotheken als H20 in Pecq en Magazine Club in Lille. “Maar politiek heeft mij altijd getriggerd. Door met mensen te praten, hoor ik hun problematieken en ga ik zelf aan het denken over wat beter kan.”


“Ik woon in de Groeningestraat en heb Kortrijk van heel dichtbij zien veranderen. De stad is heel hard geëvolueerd. Het is een nieuwe stad geworden. Al was dat voor mij ook wel heavy. Ik woon aan One Broel en heb de gebouwen voor mijn deur zien afgebroken en opgebouwd worden. Het was hard door het stof bijten. Ook nu nog, met de werken aan de nieuwe kunsthal Abby in het Begijnhofpark.”


“Een nieuwe stad bouwen, heeft dus positieve en negatieve kanten. Achteraf gezien waren de werken een hele goede beslissing. Het resultaat is heel mooi. Alles is beter: meer parken, meer groen, een nettere en modernere stad. Het valt op dat mensen vroeger vooral wegtrokken uit Kortrijk en dat nu het omgekeerde gebeurt: ze willen naar Kortrijk komen wonen. Mijn vriendin is een van hen, zij is van Gent naar hier verhuisd.”


Gezonde spreiding van evenementen en werken


“Ook op vlak van evenementen is er veel te doen in Kortrijk. Kortrijk is geen ingedommelde stad meer, er valt veel meer te beleven dan vroeger. Maar het mag altijd meer zijn, zodat er elk moment van het jaar iets te doen is in de stad. Belangrijk is wel dat er een goede balans is en dat de overlast die bij feesten komt kijken, gespreid wordt over de stad. We moeten waken over een gezonde spreiding van de evenementen, zodat iedereen ook voldoende rustige weekends heeft. Hetzelfde met wegeniswerken en andere werken, ook daar moeten we waken over een goede balans en spreiding.”


Organiseren en ondernemen makkelijker maken


“Het organiseren van evenementen moet ook vlotter en efficiënter kunnen gebeuren. Nu zijn er te veel regels en is het lang wachten op goedkeuring. Dat moet makkelijker kunnen. Net als ondernemen. Door te veel regels en plichten kunnen mensen zich niet bezighouden met het creatieve aspect van hun werk. Ik vond Feest in Kortrijk indertijd een goede aanvulling op de dienst evenementen voor het organiseren van kleine concerten en optredens. Zo had je een rollend fonds voor evenementen en kon je ook heel wat vrijwilligers in de stad betrekken bij het evenementenbeleid. Een droom van me is om de zomerconcerten in de deelgemeenten weer nieuw leven in te blazen.”


Stad aantrekkelijk maken op alle vlak


“Muziek is mijn passie, maar politiek is mijn roeping. Doordat ik dj ben, kom ik met mensen uit alle lagen van de bevolking in contact. Door met hen te praten, hoor ik hun problematieken en ga ik zelf aan het denken over wat beter kan. Ik vind dat de stad er de voorbije legislaturen onder Vincent Van Quickenborne en Ruth Vandenberghe fors is op vooruit gegaan. In 2018 vroeg Vincent Van Quickenborne mij om op zijn lijst te staan, maar toen was ik er niet klaar voor. Ik was druk bezig met mijn muziek, nu heb ik meer tijd.”


“Wat mijn dj-en betreft, heb ik op mijn 37ste nog twee grote festivals waar ik wil spelen: Pukkelpop en Dour. Ik zou graag weer internationaal een grote hit scoren. Ik merk aan de Spotifylijsten van jongeren dat ze naar van alles luisteren, alle genres passeren de revue. Mijn bedoeling is om meer toegankelijke muziek te gaan draaien, want wat ik tot nu toe deed, was een niche. Maar de komende weken gaat de focus volledig naar de verkiezingen. Ons doel is om een goede coalitie te vormen met een burgemeester die een echte leider is en een mooi boegbeeld. Zo maken we onze stad aantrekkelijk op alle vlakken.”