De voorbije legislatuur was op het vlak van klimaat en energie een gamechanger. De klimaatmarsen van 2019 zetten het thema hoog op de agenda, terwijl de coronacrisis gevolgd door de oorlog in Oekraïne de energieprijzen de pan deed uit swingen.
De noodzaak voor een geloofwaardig klimaat- en energiebeleid wordt steeds evidenter. De klimaatcrisis neemt enkel maar grotere proporties aan en het zijn de kinderen en jongeren van vandaag die de prijs zullen betalen als we te weinig doen. Op vlak van energie zijn we ondertussen ontdaan van alle naïviteit en is iedereen ervan doordrongen dat we zoveel mogelijk moeten inzetten op lokaal geproduceerde, duurzame energie.
Op vandaag ondertekende de stad al verschillende verdragen, pacten en andere plannen. Het wordt tijd om die ambities om te zetten in de praktijk en enkele versnellingen hoger te schakelen. Daarom moet stad Kortrijk een geloofwaardig en haalbaar plan opmaken om klimaatneutraal te worden tegen 2050. Dit betekent een quasi volledige transitie naar hernieuwbare energie, niet alleen als stadsorganisatie, maar ook voor alle burgers en organisaties op Kortrijks grondgebied.
De komende 3 legislaturen zijn uiterst bepalend in het uit te stippelen pad en in de eerstvolgende legislatuur zullen de fundamenten moeten gelegd worden waarop verder kan gebouwd worden. De 10 punten hieronder zullen Kortrijk al een heel eind op weg helpen naar een klimaatneutrale toekomst.
- We beginnen bij onszelf. Stad Kortrijk heeft een patrimonium van meer dan 450 gebouwen, groot en klein. We stellen een vastgoedstrategie op voor het ganse patrimonium waarbij we bepalen welke gebouwen we aanhouden en welke we verkopen. De gebouwen die we behouden maken we fossielvrij en duurzaam tegen 2050. Bij elk nieuwbouw- of renovatieproject van de stad leggen we de lat zo hoog mogelijk op vlak van duurzaamheid.
- We stellen een lokaal energiebeleidsplan op. Als gemeente kennen we de lokale situatie en context het best. We nemen dus zelf initiatief om te gaan bepalen hoe we de volledige stad op weg zetten naar een fossielvrije toekomst tegen 2050.
- We zetten in op de uitbouw van warmtenetwerken gebaseerd op aquathermie langs de Leie. Deze techniek capteert warmte uit het water van de Leie om de huizen te verwarmen. Eerste studies wijzen op het grote potentieel van het Leiewater voor deze doeleinden. Het Buda-eiland zal in de komende jaren grondig veranderen met de afbraak van het oude ziekenhuis, de renovatie van de oude OCMW-gebouwen en de bouw van een nieuwe bibliotheek en nieuwe woongelegenheden. Dit biedt ons de kans om samen met publieke en private investeerders werk te maken van Buda’s warmtenetwerk.
- We richten een lokaal Energiebedrijf op dat in eerste instantie de warmtenetten beheert en de energietransitie van de stad begeleidt. Op termijn kan het Energiebedrijf evolueren naar een regionaal Energiebedrijf.
- We onderzoeken een systeem van groene stadsobligaties. Om de energietransitie te realiseren, zijn grote investeringen nodig. We halen een deel van die middelen op bij Kortrijkzanen die hun geld willen investeren in duurzame projecten in eigen stad. We richten een stedelijk energietransitiefonds op dat gevoed wordt door middelen van de hogere overheid, privaat kapitaal en eigen middelen. Voor burgers en organisaties die niet over de nodige middelen beschikken om zelf duurzame investeringen te doen, worden er kostenloze leningen voorzien vanuit het fonds.
- We sensibiliseren en begeleiden eigenaars en projectontwikkelaars om nieuwbouwprojecten niet langer op het gasnetwerk aan te sluiten. We voeren een verbod in voor 2030. Voor renovaties doen we hetzelfde met een uitdoofscenario tegen 2030.
- We blijven zonnepanelen leggen op de daken van de stad tot alle beschikbare ruimte wordt gebruikt. We wenden die energie in de eerste plaats aan binnen de stadsgebouwen en kijken daarna om overschotten te delen. We maken een richtlijnenkader op voor het gebruik van PV-panelen op carports op parkings en zetten hierop in. Tegen 2030 wordt er in totaal een vermogen van 6MWp aan PV gerealiseerd op parkings, tegen 2050 is dit ongeveer 25 MWp. We installeren ook zonnepanelen op de daken van het sociaal woonpatrimonium van SW+ en zorgen ervoor dat de opgewekte energie in de eerste plaats de bewoners ten goede komt.
- We onderzoeken aanvragen voor nieuwe windmolens en analyseren waar er nog windmolens kunnen komen op ons grondgebied. Zo drijven we de productie van windenergie op in onze stad. We proberen op die manier tegen 2040 31MW aan windvermogen te hebben (huidig = 6MW), dat zijn ongeveer 11 nieuwe windturbines van 3MW. Tegen 2050 is dit 44MW of in totaal ongeveer 15 windturbines.
- We starten een proefproject op rond diepe geothermie.
- De klimaatspeelplaats van mijn oude school Sint-Paulus valt wereldwijd in de prijzen. Een wereld van verschil met de stenen vlakte toen ik er zat. Heel veel Kortrijkse basisscholen willen het voorbeeld volgen van Sint-Paulus. Scholen die hun speelplaats willen ontharden en vergroenen kunnen op vandaag €8.000 krijgen van de stad. Een peulschil als je ziet hoeveel budget er nodig is. We moeten de Kortrijkse basisscholen meer geld geven zodat ze hun ambities kunnen opschroeven. In ruil stellen ze hun speelplaats open voor de kinderen uit de buurt buiten de schooluren.