3x7-plan: 21 ideeën voor

de Kortrijkse zilveren generatie

10/10/2024


Een schepen van derde jeugd die bevoegd is voor het seniorenbeleid in Kortrijk of senioren met golfkarretjes naar en van de markt brengen. Het zijn enkele ideeën uit het ‘3x7-plan’ van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk. Met dat plan wil TBSK de Kortrijkse senioren helpen om mobieler, actiever en gelukkiger te zijn. “Er is nood aan meer beleid op maat van senioren,” klinkt het bij Koen Byttebier (69), Frank Vierstraete (68) en Mia Cattebeke (68), de initiatiefnemers van het seniorenplan. “Er wonen meer dan 17.000 65+’ers in Kortrijk en die groep wordt steeds groter. Met dit plan willen we de zilveren generatie laten genieten van hun gouden jaren in onze stad.” De drie brachten vandaag senioren naar de maandagmarkt om hun boodschap kracht bij te zetten.



3x7-PLAN VOOR EEN TOEKOMSTGERICHT SENIORENBELEID


Het seniorenplan van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk omhelst 3 thema’s: mobieler, actiever en gelukkiger. Elk thema telt 7 punten, in totaal dus 21 ideeën. Dat aantal is bewust gekozen. De uitdrukking: "Ik ben geen drie maal zeven meer," betekent dat iemand niet meer bij de jongste is. Met deze 21 punten wil TBSK een inclusieve stad creëren waar senioren actiever, mobieler en gelukkiger oud kunnen worden.



MOBIELERE SENIOREN


Het eerste thema is senioren mobieler maken. Ook de “derde jeugd” wil graag vlot kunnen bewegen in stad of deelgemeente. Dat vraagt aangepaste organisatie van onze mobiliteit. Alle fysieke en virtuele hindernissen moeten we tot een minimum beperken. Zo willen we het budget voor het onderhoud en herstel van onze wegen verdubbelen van 3 naar 6 miljoen euro per jaar. Daarnaast onderzoeken we ook of we mensen die moeilijk te been zijn kunnen ophalen en afzetten aan de maandagmarkt of andere evenementen met vrijwilligers in golfkarretjes


KOEN BYTTEBIER, kandidaat #28


Dat laatste idee werd maandag alvast even uitgetest. Onder meer Maurice Hubrecht en Anita Van den Broek, een ouder koppel wonende in de Oudenaardsesteenweg, werden door Koen opgehaald met een golfkarretje om naar de maandagmarkt in het centrum te gaan. "Het is een geweldig initiatief voor mensen die niet zo mobiel zijn”, reageren ze enthousiast. “Wij gaan elke maandag naar de markt, en dat is voor ons veel meer dan alleen inkopen doen. We spreken er af met familie, het is altijd een gezellig samenkomen. Het is belangrijk dat ouderen uit hun kot komen en sociale contacten kunnen onderhouden."


Nog ideeën voor mobielere senioren:

 

  1. Het winkelwandelgebied is een voetgangerszone. Toch rijden er nog te vaak brommers en koeriers door de straten. Ook voor fietsers geldt er een fietsverbod op zaterdag. We zorgen voor meer handhaving in het voetgangersgebied tussen 14:00 uur en 18:00 uur. We onderzoeken of we de Lange Steenstraat en Korte Steenstraat permanent fietsvrij kunnen maken zoals de Muntstraat in Leuven.

  2. We zorgen ervoor dat de trage wegen en stille paden langs onze velden, bossen en landbouwbedrijven goed onderhouden en toegankelijk blijven voor fietsers, wandelaars, en waar het kan ook voor rolstoelen, kinderwagens en rollators. Dit komt zowel landbouwers ten goede, als de vele wandelaars die komen genieten van het open landschap. We hebben het geluk dat we daarvoor ook kunnen rekenen op topvrijwilligers in de deelgemeenten die zich hiervoor inzetten. 

  3. Bij werken op ons openbaar domein of in onze publieke gebouwen houden we steeds rekening met de toegankelijkheid voor senioren en mindervaliden. Daarnaast stellen we onze expertise ook ter beschikking van de private sector door bij bouwvergunningen tips rond toegankelijkheid van gebouwen aan te reiken. Voor winkels uit Kortrijk willen we een groepsaankoop organiseren voor installaties die toegankelijkheid verbeteren, zoals hellende vlakken.

  4. We onderzoeken of we de binnenstad vlotter bereikbaar kunnen maken door vaste trajecten te creëren met kleine, elektrische busjes. In Brugge werd zo voorzien in centrumshuttles met 13 haltes. We onderzoeken of een vaste ronde in de binnenstad tussen belangrijke hotspots en parkings nuttig kan zijn. En of vaste, snelle shuttles van en naar gratis randparkings de mobiliteit en bereikbaarheid van de binnenstad ten goede zouden komen.  

  5. We zorgen voor meer en betere verlichting in onze ondergrondse parkings. Ook de signalisatie van hoe je naar de uitgang kan maken we duidelijker. Voor senioren die dat wensen, organiseren we oefensessies om moeilijkere parkings zoals Parking Schouwburg zorgenloos te leren inrijden. In elke parking voorzien we ook een aantal bredere parkeerplaatsen die gemakkelijker zijn voor senioren naar de parkeerplaatsen in Parking Houtmarkt of Buda. Zo maken we het voor onze senioren zo aangenaam mogelijk om ondergronds te parkeren.


ACTIEVERE SENIOREN


Actief is het nieuwe alternatief. We halen de senioren naar de stad om te genieten van evenementen op hun maat. Zo moet er naast Kamping Kitch en Alcatraz ook een muziekfestival voor onze senioren komen. Een echte Rimpelrock in onze stad. We kunnen daarvoor samenwerken met Kortrijkse verenigingen zoals koren, muziekverenigingen, toneelgezelschappen, conservatorium,… Senioren, kom uit jullie kot! Er moet een nieuwe schepenbevoegdheid in het leven geroepen worden. We hebben een schepen van jeugd, waarom geen schepen van derde jeugd? Die schepen moet werk maken van meer activiteiten voor senioren, het organiseren van Zilveren Kortrijk Spreekt en zit verschillende keren per jaar samen met vertegenwoordigers van de ouderenverenigingen en de ouderenadviesraad om te bekijken welke activiteiten voor onze derde jeugd de stad kan (helpen) organiseren.


FRANK VIERSTRAETE, kandidaat #37


Nog ideeën voor actievere senioren:

 

  1. We gaan op zoek naar manieren om senioren die niet goed te been zijn meer te betrekken bij de evenementen in de stad. Door bijvoorbeeld bij grote evenementen zoals Sinksen, de zomermarktjes, concerten, een zitgedeelte te voorzien voor senioren. Op Sinksen programmeren we als stad ook meer activiteiten voor senioren.

  2. We zorgen ervoor dat (senioren)verenigingen een pagina krijgen in de stadskranten om hun activiteiten in bekend te maken.

  3. We zien meer mogelijkheden om te programmeren voor senioren. Wanneer er op het Vandaleplein een podium staat in afwachting van de zomermarkten, kan er in de namiddag perfect een Rimpelconcertje ingepland worden. Voor senioren een ideaal moment in de namiddag, terwijl we de standjes nog opbouwen. En zo halen we twee keer plezier uit de gehuurde en geïnstalleerde apparatuur. Of wanneer we het EK of WK-voetbal uitzenden op groot scherm en er is geen wedstrijd gepland: waarom geen oude film op groot scherm afspelen?

  4. We organiseren een stilteweekend om ook de mensen van dienst te zijn die gewoon een rustig, prikkelarm weekend willen. We verlenen dat weekend geen evenementenvergunningen en organiseren we wandelingen om de stad beter te leren kennen. 

  5. We zorgen samen met de seniorenverenigingen in onze stad voor een infomarkt voor senioren waar ze kennis kunnen maken met alle vrijetijdsbestedingen die de stad te bieden heeft.



GELUKKIGERE SENIOREN


Voldoende sociaal contact blijft enorm belangrijk voor het (mentaal) welzijn, ook van de oudere bevolking. Bewegen is sowieso gezond, en buiten komen geeft senioren de kans om de frisse lucht op te snuiven en de seizoenen te beleven. Maar het is veel meer dan dat: het ontmoeten en verbinden met anderen, het kunnen praten en lachen met anderen – dat is allemaal goed voor lichaam en geest. Het geeft mensen het gevoel dat ze erbij horen, dat ze ‘mee’ zijn met wat er gebeurt in de stad en de wereld.


MIA CATTEBEKE, kandidaat #38


Ideeën voor gelukkigere senioren:

 

  1. We zetten verder in op het succesvolle rechten-aan-huis-concept van het project Visite. Sinds 2013 doen de wijkteams samen met vrijwilligers stelselmatig alle deelgebieden van Kortrijk aan en gaan ze deur-aan-deur bij de 75-jarigen. Soms gewoon voor een praatje, maar ook de ideale gelegenheid om te kijken hoe de stad hen kan helpen. In totaal werden al zo’n 1200 huisbezoeken gedaan waar een kleine 600 hulpvragen uit voortkwamen. Na Kooigem, Rollegem, Bellegem, Marke en Bissegem is het binnenkort de beurt aan Heule.

  2. Binnen het vrijwilligersplatform van Kortrijk voorzien we een specifieke vorm van vrijwilligerswerk waarbij senioren zorgen voor andere senioren. Er zijn heel wat jonge senioren die net op pensioen zijn en zich graag enkele uren per week willen inzetten om hun oudere leeftijdsgenoten te helpen.

  3. We zorgen voor meer sport- en bewegingsactiviteiten op maat van senioren voor wie het nog belangrijker is om buiten te komen en voldoende beweging te hebben. Zo kunnen we beter bekend maken welke korte wandelroutes er in de omgeving seniorvriendelijk zijn. We versterken leuke initiatieven zoals de senioren die op een vast tijdstip elke week het Spijkerpad afwandelen aan de Lange Munte.

  4. Senioren die hun sociale kring zien verkleinen of die zonder hun partner vallen, geraken makkelijker vereenzaamd. We gaan als stad samenwerkingen met grote keukens en kijken of ze het zien zitten om zich aan een verminderd tarief ook open te stellen voor 70-plussers. We denken aan keukens zoals die van de woonzorgcentra, maar ook deze van scholen. Op die manier proberen we in elke wijk of deelgemeente een plek te vinden waar senioren over de middag terecht kunnen voor een gezonde maaltijd zonder zorgen en een babbel met lokale mensen.

  5. Elke stad die inzet op beleving en toerisme, hoort te beschikken over publieke toiletten. Op vandaag hebben we er zes, maar velen hebben beperkte openingsuren. Publieke toiletten kunnen helaas ook een bron van overlast en sluikstort worden. We kijken hoe we kunnen investeren in publieke toiletten: toiletwagens, vaste toiletpalen of  een samenwerking met horecazaken. Zo zorgen we voor publiek toegankelijke en verzorgde toiletten op verschillende plaatsen en uren in onze stad. We houden ook altijd rekening met toiletten voor mindervaliden. 

  6. We versterken tegelijk ook de private huurmarkt. De private markt en het stedelijk marktverhuurkantoor Kokon zijn partners in het verbreden van het aanbod op de huurmarkt. Via Kokon worden huurmogelijkheden geboden voor mensen die net buiten de criteria en inkomenscategorieën van de sociale huisvesting vallen. We focussen hier in het bijzonder op twee doelgroepen: de jonge stedelingen en onze senioren. Zo creëert Kokon 50 geconventioneerde woningen. Op die manier zijn we er voor mensen die net teveel verdienen voor een sociale woning, maar onvoldoende overhouden voor de private huurmarkt. Deze woningen realiseren we in de buurt van bestaande sociale wijken om zo het maatschappelijk weefsel te versterken. We moedigen ook private ontwikkelaars en investeerders aan om in te stappen in het systeem van geconventioneerde huur. Zij krijgen in ruil gegarandeerde huurinkomsten en maximale ontzorging. Zo komen we tot meer sociale én betaalbare huurwoningen.

  7. We gebruiken als stad singles-vriendelijke taalgebruik. Bv. Schrap standaardtitels zoals ‘de heer en mevrouw’ op brieven en uitnodigingen. Zeker voor mensen die recent alleen gevallen zijn, kan dit emotioneel heel pijnlijk zijn.