Neurochirurg Jeroen Ceuppens op de lijst

van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk

02/09/2024

"Als dokter maak ik de mensen weer gezond. Als gemeenteraadslid wil ik hen gezond houden."


Jeroen Ceuppens, kandidaat Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk

Neurochirurg Jeroen Ceuppens staat op de lijst van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk. Jeroen behoort tot de absolute top in de medische wereld en is naast diensthoofd van de afdeling Neurochirurgie in het AZ Groeninge ook lid van de medische raad, voorzitter van de chirurgische raad en hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift Acta Groeninge. Sommigen kennen Jeroen misschien van het aangrijpende artikel vorig jaar waarin hij bekendmaakte dat er bij hem kanker was vastgesteld en hoe hij die ziekte te lijf is gegaan door niet op te geven en actief te blijven.


JEROEN, JE BENT DIENSTHOOFD NEUROCHIRURGIE, JE ZIT IN VERSCHILLENDE VERENIGINGEN EN JE BENT EIGENLIJK NOG HERSTELLENDE VAN JE STRIJD TEGEN KANKER. WAAR HAAL JE DE ENERGIE VANDAAN OM JE NU OOK NOG EENS POLITIEK TE ENGAGEREN?


"Simpel, het is juist door dokter te zijn én door zelf patiënt geweest te zijn, dat ik ten volle besef hoe snel het allemaal gedaan kan zijn. Die ingreep en de wekenlange bestralingstherapie, samen met de steun van vrienden en familie, die waren heel intens. En het zet veel in perspectief. Ik ben enorm dankbaar voor de kansen die ik gehad heb in mijn professioneel leven, maar ook voor het medische systeem dat wie hier in dit land hebben opgebouwd. En meer dan ooit vind ik het mijn plicht om daaraan mee te werken en onze samenleving mooier, leuker en uiteraard gezonder te maken."


OP 13 OKTOBER BEN JE KANDIDAAT VOOR TEAM BURGEMEESTER STADSLIJST KORTRIJK TIJDENS DE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN. VAN WAAR KOMT JOUW POLITIEKE AMBITIE?


"Als je dokter bent dan bestaat je wereld in het begin grotendeels uit het ziekenhuis. Dat is een wereld op zich. Maar wij krijgen natuurlijk vooral mensen te zien bij wie iets gefikst moet worden, het curatieve. Maar wie écht wil wegen op gezondheid, die weet dat je ook moet bezig zijn met die wereld daarbuiten en hoe mensen daar leven. Preventieve gezondheidszorg is zo belangrijk. En ik zie dat eigenlijk bij heel veel collega’s in het ziekenhuis: dat zij naast hun werk, zich vaak ook inzetten voor fondsen en verenigingen die ook proberen te wegen op dat preventieve verhaal."



     "Ik geef mijn patiënten altijd mee dat er 5 medicijnen zijn die niet te evenaren zijn: werkenen plezier hebben in je werk, sporten, aandacht hebben voor gezonde voeding, ervoor zorgen dat je voldoende kwalitatieve slaap hebt en – misschien nog het belangrijkste van allemaal – je amuseren in het leven en kunnen ontspannen. Ik ga zelf ook graag uit en vind het fantastisch hoe Kortrijk de voorbije jaren is opengebloeid. Leuke horecazaken, een leuk uitgaansleven, prachtige stadsvernieuwing zoals het Groeningepark, de verlaagde Leieboorden en de vergroening van het winkelwandelgebied. En op een bepaald moment heb ik gezegd: die 5 medicijnen die ik aan iedereen voorschrijf, kan ik die niet helpen stimuleren, boosten? En dan kwam ik al snel uit bij de onvermijdelijke vaststelling: Jeroen, je gaat je moeten wagen aan de politiek (lacht)."



HOE WIL JE DIE UITDAGINGEN IN KORTRIJK AANPAKKEN?


"Ik heb het zelf nog niet allemaal op een rij. Maar ik denk dat ik vooral een ambassadeur wil zijn voor onze stad en alles wat er te doen valt. Ik wil mensen uit hun stoel krijgen. Hen de stad in laten gaan om in beweging te blijven en om nieuwe mensen te ontmoeten. Wie de cijfers ziet rond psychische problemen, zelfmoord, vereenzaming, angstgevoelens gekoppeld aan onveiligheid,... die ziet de patronen ontstaan waarin mensen zwakker worden en gezondheidsproblemen ontwikkelen. Daar moeten we echt op werken. Het beste medicijn tegen onverdraagzaamheid en eenzaamheid is ontmoeting.


Ik vind het thema Veerkracht voor Kortrijk Culturele Hoofdstad 2030 dan ook fantastisch gekozen. Het gaat over meer dan iets tegenkomen en terug rechtstaan, het gaat echt over de weerbaarheid van mensen versterken, fysiek en mentaal. Ik ben trots dat men een thema heeft gekozen dat geen cliché is. Integendeel, het daagt elke Kortrijkzaan uit om naar zichzelf te kijken en te zeggen: hoe kan ik beter worden? Gelukkiger worden? Ik wil daar supergraag aan meewerken de komende jaren. In het ziekenhuis hebben we al verschillende projecten gehad. Meer van dat!


Tegelijk wil ook een ambassadeur zijn voor het ziekenhuis zelf. Mensen vergeten dat vaak, maar in ons AZ Groeninge werken maar liefst 3000 mensen. Dat is meer dan de inwoners van heel Aalbeke. Je kan eigenlijk zeggen dat AZ Groeninge de achtste deelgemeente is. De aanwezigheid van zo’n topziekenhuis in je stad, dat moet je koesteren. Ik ben daarom erg geïnteresseerd in de plannen die er zijn om een trambus te organiseren tussen het centrum en ‘t Hoge, de wegenwerken in onze omgeving, de analyse van het verkeer op de ring (KR8), de toekomst van Kortrijk Xpo met een eventueel voetbalstadion en natuurlijk de verdere uitbouw van de natuurgebieden rond ons ziekenhuis zoals de Marionetten en het Kennedybos. Al die zaken hebben een grote impact op ons ziekenhuis en op de levens van al onze medewerkers én de vele patiënten die tot bij ons moeten geraken."


WAAROM KIES JE VOOR TEAM BURGEMEESTER STADSLIJST KORTRIJK?


"Omdat ik trots ben op de weg die Kortrijk de voorbije 12 jaar heeft afgelegd en ik vind dat een verdienste van Vincent, Ruth en het hele team. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk begrijpt wat er moet gebeuren en heeft dezelfde ambities voor Kortrijk als ik. Als ik daaraan mag meehelpen, dan zal ik dat doen met hart en ziel. I love this city."


Jeroen is een superintelligente kandidaat met een sterk sociaal leven. Als arts helpt hij dagelijks mensen. Hij wil dat nu ook vol energie en enthousiasme doen voor alle Kortrijkzanen. Door zijn werk, en ziekte die hij overwon, is Jeroen erg begaan met gezondheid en zorg. Ook op mentaal vlak. Hij wil van Kortrijk de Gelukkigste Stad van Vlaanderen maken, een plaats vol ontmoeting, plezier en veerkracht. Go Jeroen!

- Ruth Vandenberghe, lijsttrekker