CREATIEVE STAD

Kortrijk maakt kans om Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Dat is geen toeval. We leven in een stad die barst van de creativiteit. Er zijn maar liefst 21 professionele cultuurorganisaties waarvan 14 met Vlaamse erkenning en 404 socioculturele verenigingen.

 

We hebben als centrumstad ook heel wat culturele infrastructuur. 3 musea vertellen elk een deel van onze Kortrijkse identiteit: de installatie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk rond 1302, Texture rond de geschiedenis van het vlas en de kunststoffen in onze streek en straks Abby die onze hedendaagse identiteit zal ontrafelen.

 

Daarnaast vierde de Schouwburg onlangshaar 100e verjaardag met de start van een grondige renovatie, goed voor 22 miljoen euro. We zijn eveneens trots op het Muziekcentrum en het Conservatorium in het hart van de stad. De Academie heeft meer dan 2000 studenten. De en bibliotheek, met 9 buurtbibs,  telt meer dan 440.000 bezoekers per jaar en in de 10 ontmoetingscentra hebben vele verenigingen hun thuisbasis en hun podium.

 

Al die infrastructuur geeft ruimte aan de creativiteit van vele vrienden en collega’s. Meer dan 62% van de Kortrijkzanen is lid van minstens 1 socioculturele vereniging.

 

Bakken talent dus, maar in het licht van onze ambitie om Culturele Hoofdstad te worden, is het nu onze opdracht om al dat talent op 2030 te focussen. Van internationaal erkende organisaties tot amateurkunsten op wijkniveau in onze stad,  voor zowel de liefhebber als de professional is een bloeiend ecosysteem cruciaal. Daarom stellen we een kunstcoördinator aan en faciliteren we jaarlijks een breed overleg met alle actoren. We zorgen voor zaaigeld voor kleine initiatieven en gaan met Vlaanderen in overleg om de noodzakelijke investeringen voor oa een nieuwe bibliotheek, een gerenoveerde Academie, een modern Conservatorium en een toegankelijk Kunstencentrum Buda.

 

Een grote participatiemarkt, op een goedgekozen moment, geeft de verenigingen de kans hun werking aan de brede bevolking voor te stellen. We tonen het rijke Kortrijkse verenigings- en cultuurleven op haar meest creatieve en enthousiaste wijze.

 

We zetten ook actief in om cultuur voor iedereen bereikbaar en toegankelijk te maken. We zorgen voor toeleiding van kinderen in sociaal kwetsbare situaties naar het aanbod van cultuur in onze stad. De uitrol en het gebruik van de UiTPAS versterken we. We zorgen er voor dat de organisaties niet het slachtoffer zijn van hun eigen succes en zorgen voor financiële compensatie en ondersteuning. We gaan hiervoor op zoek naar kruisbestuiving met armoede-organisaties en met de brede culturele sector. We doen inspanningen om voor senioren en mensen met een beperking de praktische problemen om aan de culturele verenigingen deel te nemen, weg te nemen (vervoer, bekendmaking, digitale inschrijvingen, toegankelijkheid van de gebouwen, parkeermogelijkheid, …) en maken tot slot werk van G-cultuur, toegankelijke cultuur voor kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap.

 

Kortrijk Culturele Hoofdstad van Europa 2030

 

  1. We hebben de ambitie om in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. We doen dat samen met de regio en profileren ons als een sterke, ondernemende regio op een belangrijk kruispunt van culturen: de Eurometropool. Tegelijk erkennen we ook onze zwakte. West-Vlamingen zijn doeners, maar het hart ligt niet op de tong. We kozen het thema ‘mentaal welzijn’ als thema voor onze eigen culturele ontdekkingstocht. Hoe kunnen we komen tot een warme, verbonden gemeenschap waarin geestelijke gezondheid, positieve motivatie en persoonlijke veerkracht gestimuleerd worden? Hoe kunnen we uit onze schelp komen en onze artistieke parels doen blinken? Ook de komende legislatuur zetten we volop in op onze zoektocht. Of we Culturele Hoofdstad worden of niet, dat weten we nog niet. Maar de weg is belangrijker dan de aankomst. Om alle Kortrijkzanen mee te krijgen in die culturele ontdekking, organiseren we in 2025-2026 een heus Kortrijks Kunstenfestival om te tonen wat we waard zijn.

  2. De projectleider Culturele Hoofdstad 2030 neemt momenteel een bijzondere rol op. Hij staat in het midden van alle culturele organisaties in onze stad en is continue bezig met het coördineren van samenwerkingen en financiering. Ook na het verhaal van Culturele Hoofdstad 2030 blijft een kunstencoördinator aangesteld als eerste aanspreekpunt voor het artistiek talent in de stad en als trekker van het Kunstenoverleg. We gaan in gesprek met zuidwest om te kijken of dit een regionaal verhaal kan zijn.

 

Cultuur

 

  1. We verankeren Boektopia blijvend in onze stad. Antwerpen deed schamper over het verliezen van de Boekenbeurs, maar Boektopia groeide in de voorbije jaren van 24.000 naar 27.000 en vorig jaar zelf naar 47.000 bezoekers. We zetten nog meer in op beleving. Boektopia moet een hele boekenweek worden waarbij scholen uit de hele regio een bezoek brengen, lezingen komen meepikken en hun favoriete auteurs kunnen ontmoeten. We zorgen voor een stand van de bibliotheek, maken teambuildings van bedrijven mogelijk gecombineerd met interessante sprekers en maken van de Xpo één week lang het grootste literair café van Vlaanderen.

  2. De Academie is met haar 10 afdelingen (beeldende kunst, keramiek, schilderen,...) en 2131 leerlingen heel sterk gegroeid de voorbije jaren. Ze biedt een ruim aanbod deeltijds kunstonderwijs aan voor de hele regio. Maar ze bezet de oude Rijkswachtkazerne op de Houtmarkt nu bijna 100 jaar en het is tijd voor een meer eigentijds onderkomen. Er werd een ambitieus subsidiedossier ingediend bij de derde oproep van het Vlaams subsidieprogramma ‘Scholen van Morgen’. Het dossier staat nu als eerste op de wachtlijst. Samen met de andere Kortrijkse Vlaamse parlementsleden volgen we de ontwikkelingen op de voet om snel te kunnen schakelen mocht zich de mogelijkheid presenteren om door te schuiven.

  3. We moeten ook sneller de reflex maken bij stedelijke evenementen om een beroep te doen op het talent dat aanwezig is. We faciliteren samenwerkingen tussen het kunstonderwijs en de cultuursector. DAS, PTI, De Schouwburg, DKO Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, het Conservatorium,... Een betere afstemming tussen de kalenders kan voor heel wat nieuwe, boeiende toonmomenten zorgen. Waarom het winkelwandelgebied niet openen met een voorstelling uit onze eigen cultuurhuizen?

  4. Op vandaag staan 138 kunstwerken in de straten, parken en pleinen van Kortrijk. Elk van die kunstwerken heeft een verhaal, maar niet alle verhalen zijn even gekend. We maken voor elk van deze kunstwerken in de publieke ruimte een bijpassend kortfilmpje waarin een bekende Kortrijkzaan uitlegt wat het verhaal is. Die filmpjes maken we beschikbaar via een QR-code aan het werk zelf. Af en toe verhuist er eens een kunstwerk en komt de Vlaskapel plots een weekje op Rollegemplaats staan. Zo leren andere delen van de stad ook eens andere verhalen kennen.

  5. We hebben heel wat culturele topinfrastructuur in onze stad. Met de renovatie van de Schouwburg en de bouw van Abby krijgen we er weer twee bij. In de komende jaren volgen we het dossier van de Academie goed op en wordt er werk gemaakt van de plannen rond een nieuwe bibliotheek. We ondersteunen verder het renovatiedossier Antigone (Overleie) en de Budascoop (Buda-eiland) waar we ook Vlaamse middelen voor kunnen krijgen.

  6. Net als bij de jeugdraad, maken we werk van een structureel kunstenoverleg in aanwezigheid van de schepen van cultuur. Zeker in aanloop van Kortrijk Culturele Hoofdstad 2030 zal het belangrijk worden om de Kortrijkse kunstorganisaties beter uit te spelen en te vermarkten.

  7. We gaan voor brede scholen waardoor we heel laagdrempelige en nabije infrastructuur hebben voor verenigingen, naschoolse activiteiten, en buurtwerking.

 

Musea

 

  1. We definiëren heldere rollen voor onze musea en streven ernaar om in elk museum bezoekers van ver buiten Kortrijk aan te trekken . Het museum Kortrijk 1302 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk toont onze middeleeuwse geschiedenis en dan in het bijzonder het verhaal achter de legendarische veldslag tegen de Fransen. De film werd ondertussen al 85.000 keer gespeeld. Texture, dat dit jaar zijn 10e verjaardag viert, vertelt hoe Kortrijk een economisch centrum werd dat met de vlasindustrie de wereld tot in Japan veroverde. Je ziet meteen ook welke impact dat vlas op gebied van kunststoffen, textiel en maakindustrie had. Abby, tot slot, vertelt het verhaal van vandaag. Hoe jonge, hedendaagse kunstenaars de wereld zien en haar vorm geven.

  2. Elk museum brengt haar eigen verhaal in de komende jaren met een leuke kunstwandelroute door de stad vol verhalen naar buiten. We zorgen ervoor dat die routes ook op kinderniveau uitgewerkt worden.

  3. We koesteren de aanwezigheid van het Rijksarchief in onze stad. Samen met Erfgoeddepot Trezoor bewaken en ontsluiten zij indrukwekkende collecties en archieven uit het verleden. Als het archief moet verhuizen, dan helpen we zoeken naar geschikte locaties in onze stad en naar bovenlokale financiering. We starten daar nu al de nodige gesprekken voor op.

 

Muziek

 

  1. We hebben in Kortrijk veel jong muziektalent. Tijd om hen meer buiten het Muziekcentrum te laten optreden. We investeren in één of meerdere mobiele podiumwagens die gemakkelijk in verschillende wijken geparkeerd kunnen worden. Zo stellen we een kant en klaar muziekpodium met boxen en lichten ter beschikking. Jong talent kan gebruik maken van deze technische ondersteuning. Als stad voorzien we op drukke momenten ook pop-up podia in de stad. Een pop-up podium in de winkelstraten op zaterdag waar 3 bandjes zich voor kunnen inschrijven, of aan de verlaagde Leieboorden, Buda Bar. Dit kan ook gewoon op de speelplaats.
  2. Kortrijk is een dansstad met tal van dansorganisaties die het hele jaar door zorgen voor bijzondere performances. We zorgen ervoor dat ze in onze stad de nodige infrastructuur hebben om hun dansers in verschillende disciplines naar topniveau te begeleiden. We maken ook werk van een Kortrijks majorettekorps dat lokale activiteiten en optochten kan opluisteren met unieke ambassadeurs van de gecoördineerde dans. 

 

Bibliotheek

 

  1. De bibliotheek van Kortrijk wordt op termijn het kloppend hart van Buda en van de regio. Het wordt meer dan een bibliotheek, een echt ontmoetingscentrum in de stad op het kruispunt van leren, ondernemen en cultuur. Waar je vrienden kan ontmoeten, co-workers kan ontmoeten, iets kan maken in studio’s of ateliers verbonden aan OpenLab:Kortrijk en, je uit kan leven in een gamezaal met een collectie games en uiteraard, waar je een boek kunt uitlenen of lezen. Een plaats waar tal van functies samenkomen zoals de inspirerende centrale bibliotheek van Helsinki, Finland: Oodi. Bij het ontwerpproces zullen de Kortrijkzanen betrokken worden via workshops, enquêtes en openbare discussies. Dit garandeert dat de bibliotheek een echt gebouw wordt van en voor de Kortrijkzaan.

  2. Daarnaast behouden we onze 9 laagdrempelige buurtbibs en blijven sterk inzetten op scholen ontvangen, studieplekken voorzien en (digitale) geletterdheid stimuleren. Zo komen er kennismakingscursussen en oefensessies rond AI en Chat-GPT in de bib.