Gemeenteraadsvoorzitter Helga Kints laat zich niet stoppen door lelijke val en enkelbreuk

03/10/2024


Jaren ijveren voor de heraanleg van een belangrijke straat in je dorp. En op het einde van de werken op diezelfde straat je enkel breken. Dat pijnlijke lot viel Helga Kints (51) uit Bellegem te beurt. Een ferme streep door de rekening van de bezige onderneemster die ook lesgeeft bij Ligo en kandidaat is bij Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk. “Net toen alles weer op gang kwam, was ik aan een rolstoel gekluisterd. Maar gelukkig kan ik rekenen op de hulp van familie en vrienden.”


Stilzitten is niet aan Helga Kints uit Bellegem besteed. De afgelopen 4 jaar was ze Kortrijks gemeenteraadsvoorzitter en voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Ze baat al 25 jaar wijnhandel Amphora in Bellegem uit en ze geeft les bij Ligo, het centrum voor basiseducatie. Daarnaast is ze actief in OC-raad De Wervel en de schoolraad van VBS Bellegem. En dan hebben we nog niet vermeld dat ze getrouwd is met Gerland Carron en dat ze een zoon Milan en dochter An-Floor heeft.


Enkelbreuk en gescheurde ligamenten


Toch is stilzitten bijna het enige wat Helga de afgelopen anderhalve maand kon doen. “Op 21 augustus maakte ik een lelijke val in de Bellegemsestraat, de straat waar ik woon en mijn zaak heb”, zegt Helga. “Het gebeurde tijdens de werken. Ik had zelf voor de vernieuwing van de straat geijverd. De hoofdweg door ons dorp moest verkeersveiliger en de doorstroming van het verkeer kon beter. Met een groenere aanleg zou ook de leefbaarheid van ons mooie Bellegem verbeteren.”


De eerste fase van de werken startte op 3 april en liep af in september. Een feestelijke opening die Helga vanuit een rolstoel vierde. “Tijdens de werken heb ik duizend keer de straat overgestoken. In regen, in kleigrond, noem maar op. Maar op het einde liep het dus mis, door mijn eigen schuld. Ik brak mijn enkel en scheurde mijn ligamenten.”


Springen voor de overwinning


De slechtst mogelijke timing. Kortrijk Congé liep ten einde en de bedrijvigheid in de stad en deelgemeenten kwam weer op gang. Maar Helga was immobiel. Lesgeven zit er nog altijd niet in. In haar winkel heeft ze hulp nodig. En dan is er nog de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, waar ze kandidaat is voor Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk. “Ik wilde mij volledig smijten. Maar pas maandag heb ik mijn eerste stappen gezet. Gelukkig kreeg ik al die tijd hulp van familie en vrienden. Ik moet revalideren tot november. Toch ben ik van plan om tot de verkiezingen nog veel naar buiten te komen. Op krukken, als het lukt. Op 13 oktober wil ik springen als we winnen.”


Rechtvaardige gemeenteraadsvoorzitter

Helga is sinds 2018 politiek actief voor Team Burgemeester. Als onderneemster die sterk sociaal geëngageerd is, wilde ze niet langer aan de zijlijn blijven staan, maar mee het beleid voeren. Ze werd meteen verkozen in de gemeenteraad. Toen gemeenteraadsvoorzitter Tiene Castelein in 2020 een stap terugzette, werd Helga naar voren geschoven als haar vervangster. “Ik beschouwde het als een voorrecht en een uitdaging. Ik had niet dezelfde juridische achtergrond als Tiene die advocate is, maar ik ben een verbindend persoon. Streng maar rechtvaardig, menselijk in gesprekken en een voorzitter die met iedereen wil overeenkomen, wat – met uitzondering van één man (Wouter Vermeersch van Vlaams Belang, nvdr.) – ook gelukt is bij de oppositie.”


Vuurdoop in een bewogen periode

De Bellegemse kijkt met trots en enige weemoed terug op haar ambtstermijn. Ze  beleefde haar vuurdoop in een bewogen periode. De coronacrisis zorgde voor veel uitdagingen. De gemeenteraad moest plots online vergaderen. “Technisch verliep het goed, maar inhoudelijk was het niet evident. Online debatteren is gewoon niet hetzelfde, en de vergaderingen sleepten vaak tot na middernacht aan. Een keer werd ik zelfs door de politie tegengehouden omdat ik na de avondklok nog onderweg was.”


Vooral het online stemmen was niet altijd gemakkelijk. “Er waren natuurlijk ook grappige momenten zoals het geluid dat niet telkens bij iedereen correct was afgesloten. Af en toe waren wij, en iedereen die de livestream volgde, getuige van bijzondere achtergrondgeluiden: een toiletbezoek, kinderen, een luide vloek bij het horen van een stemresultaat, …”


Hoogtes en laagtes


Een van de hoogtepunten tijdens haar voorzitterschap was de vernieuwing van het huishoudelijk reglement. "Idealiter zou er geen regelgeving nodig moeten zijn om te debatteren. Als iedereen op een respectvolle manier met elkaar omgaat, is een scheidsrechter overbodig. Maar de realiteit was anders. Op een bepaald moment wilden te veel raadsleden tegelijkertijd aan het woord komen, waardoor de organisatie van de vergaderingen onder druk kwam te staan. Er was geen gezonde debatcultuur. Daar wilde ik verandering in brengen."


De lastigste momenten waren de vele klachten van Vlaams Belang. De klachten en de behandeling ervan lieten bij de gemeenteraadsvoorzitter een diepe indruk na. “Meer dan 95% van hun klachten werden ongegrond verklaard, maar de manier waarop die klachten werden ingediend en de houding tijdens de vergaderingen waren vaak respectloos, niet alleen tegenover de andere raadsleden, maar ook tegenover mij.”


Dankbaar voor samenwerking


Ondanks de uitdagingen is Helga erg dankbaar dat ze ‘eerste burger van Kortrijk’ mocht zijn, zoals de gemeenteraadsvoorzitter wordt genoemd. "Het was een voorrecht om deel uit te maken van deze raad en mee te werken aan de toekomst van onze stad. Ik ben dankbaar voor de samenwerking met de raadsleden en de steun die ik ontving van het team bestuurszaken. Ik wil vooral ook eens de mensen bedanken die zoveel werk verrichten achter de schermen: Petra Verhenne, Lien Vanwalle, Valerie Depraetere, Natalie Deprez,… Zij bereiden voor, bewaken termijnen, zetten alles klaar om de raden zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, verlijden aktes, contacteren notarissen, … ze waren mijn rots in de branding.”


Ambitie om het verschil te maken


Hoewel ze een vernieuwde, betrokken en constructief samenwerkende gemeenteraad achterlaat, blijft Helga Kints politiek ambitieus. Op 13 oktober hoopt nummer 10 op de lijst van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk opnieuw volop het vertrouwen van de kiezer te krijgen. “Ik ben nog gemotiveerder en heb veel meer kennis dan zes jaar geleden. Ik was graag voorzitter, ik luister en verbind graag, maar ik wil vooral ook het verschil maken. Daarom wil ik graag beleidsmaker worden. Welzijn spreekt mij enorm aan”, besluit Helga Kints.