Zwemvijver
DSC_1172
DSC_1247

TBSK koelt je af en wil

recreatieve zwemzones in Kortrijk

19/08/2024


Hete zomerdagen, we krijgen er steeds meer tijdens de zomer. Verfrissing zoeken we allemaal. Niet iedereen heeft de luxe om zich te verfrissen in het zwembad in de tuin of heeft zin om zich naar een druk zwembad te reppen. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) wil daarom volop inzetten op recreatieve zwemzones in open water.


Nieuwe Vlaamse wetgeving is gamechanger


Wil je op vandaag in Kortrijk in open water zwemmen, dan kan dat enkel tijdens de uren van het kanaalzwemmen dat elke maandag georganiseerd wordt door de Kortrijkse triatlonclub AP3T in samenwerking met stad Kortrijk. En dat is dan enkel om baantjes te trekken. Leuk voor de sportieve zwemmers onder ons, maar de liefhebbers van zwemmen in open water die het puur voor de fun en de verfrissing doen, zijn er momenteel nog aan voor de moeite in Kortrijk. De dichtste plek waar het kan, is provinciaal domein De Gavers, waar het steeds drummen is zodra de temperatuur de hoogte inschiet.

 

Begin dit jaar werd er nieuwe wetgeving aangenomen in het Vlaams parlement, de vrije zwemzone werd in het leven geroepen. Terwijl er voorheen heel wat verplichtingen kwamen kijken bij een zwemzone in open lucht zoals douches en wc’s, toezicht, een zandondergrond en een maximale hellingsgraad, vallen die nu allemaal weg. Dit maakt de baan vrij voor lokale besturen om volop recreatieve zwemzones in te richten in bestaande waterpartijen die daarvoor geschikt zijn. Het enige dat moet worden voorzien is een test van de waterkwaliteit en een risicobeoordeling die moet worden goedgekeurd door agentschap Zorg & Gezondheid.


Ik zwem zelf al regelmatig in het kanaal aan de Visserskaai op maandag om baantjes te trekken. Het is zalig om dat in open water in de natuur te kunnen doen. Met de nieuwe wetgeving wordt het nu veel makkelijker voor steden en gemeenten om zwemzones in te richten waar ook recreatief kan gezwommen worden. Die zalige zwemervaring in de natuur moet er ook zijn voor de Kortrijkzaan die op zoek is naar een verfrissende duik.

- Arthur Vandenbulcke, kandidaat TBSK


Recreatieve zwemzones in ieders omgeving


Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) wil met deze nieuwe mogelijkheid komende legislatuur volop aan de slag. We willen niet alleen een groenere stad, tegelijk willen we ook een blauwere stad. Een stad waar het aangenaam toeven is, ook tijdens de zomers die steeds warmer zullen worden en langer zullen duren. Daarom zetten we in op meer water in de stad.

 

We realiseren in Kortrijk en haar deelgemeenten recreatieve zwemzones die vrij toegankelijk zijn in de zomer. Zo kan iedereen dichtbij huis een verkwikkende duik nemen en een zalig vakantiegevoel hebben.

 

We kunnen op verschillende plekken zwemzones inrichten. In Marke alleen al heb je aan ‘De Libel’ een vijver die zich perfect leent om een duikje te nemen en de vijver aan het OC die we zwemklaar maken. Aan de Visserskaai waar het kanaalzwemmen doorgaat, willen we afspraken maken met de Vlaamse Waterweg en de kajakclub om ook daar recreatief zwemmen mogelijk te maken.

 

We bekijken of we van bestaande bufferbekkens en waterpartijen zwemvijvers kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het bufferbekken tussen Vlasakker en de KULAK en het bufferbekken bij Evolis dat moet uitgediept worden. Bissegem Plage zal na de realisatie helaas nog niet diep genoeg zijn om in te zwemmen, maar daar kunnen we een mouw aan passen zodat we dan echt van Bissegem Plage kunnen spreken.

 

In de toekomst zullen we ervoor pleiten om bij aanleg van nieuwe waterpartijen zoals bufferbekkens of blusvijvers, steeds een zwemzone te voorzien indien mogelijk. Op die manier zorgen we voor een mooie spreiding van zwemzones zodat het nergens te druk wordt en iedereen op het gemak een duik in het water kan doen.


Net zoals de Markse jeugd vroeger naar de Kleiputten trok om daar te zwemmen, moet het mogelijk zijn voor elke Kortrijkse jongere om op een hete zomerdag te fietsen naar een dichtbijgelegen zwemzone zodat ze met hun vrienden een zwemke kunnen doen. Op termijn moeten we in staat zijn om een tiental zwemzones te creëren over gans Kortrijk, te beginnen met de vijver aan De Libel. Op die manier vermijden we te drukke zwemzones en blijft het zalig zwemmen voor iedereen.

- Arthur Vandenbulcke, kandidaat TBSK


Veiligheid eerst


Uiteraard blijft veiligheid de eerste prioriteit. Het Vlaams agentschap Zorg & Gezondheid stelde daarvoor een leidraad op waaraan voldaan moet worden. De stad is dan verantwoordelijk om een risicobeoordeling uit te voeren van de locatie. Als aan alle voorwaarden voldaan is zoals veilige in- en uitgang en een goede zwemondergrond, kan het agentschap Z&G dan de risicobeoordeling goedkeuren. De stad staat dan in voor een regelmatige controle van de waterkwaliteit zoals nu ook al gebeurt voor het kanaalzwemmen aan de Visserskaai. Het is uiteindelijk wel de verantwoordelijkheid van de zwemmers zelf om op een veilige en verantwoorde manier in open water te zwemmen.


Kortrijk en water zijn al decennialang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zwemmen in open water zien we daarom als een recht. Maar uiteraard blijft de veiligheid altijd prioriteit. Daarom is het belangrijk om voldoende zwemmogelijkheden aan te bieden waar het veilig kan, zodat het niet elders onveilig gebeurt. Er moet ook aandacht zijn voor de afvalproblematiek. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de stad als de individuele zwemmers om de verschillende zwemplaatsen proper te houden, zo blijft het openwaterzwemmen fijn voor alle Kortrijkzanen.

- Sien Vandevelde, kandidaat TBSK